21 Mart : Irkçılık ve Ayrımcılıkla Mücadele Günü

Newroz gününde, bu Kafkaslar ve Orta-Doğu halklarının bölgesel bayram gününde, evrensel ölçekte Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Mücadele Günü'nü de kutluyoruz.

21 Mart 1960 tarihinde Güney Afrika'da, ırk ayrımcılığını öngören yasaları protesto edenler polisin açtığı ateş sonucu yaşamlarını yitirmişlerdi. Toplam 69 kişi öldürülmüştü. 1966 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, ırk ayrımcılığının bütün biçimlerinin ortadan kaldırılması çağrısında bulundu ve 21 Mart'ı "Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Gün" ilan etti.

1965 tarihli Her Çeşit Irk Ayrımcılığının Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme'de, tüm insanların özgür, onur ve haklar bakımından eşit olduğu vurgusu yapılan İnsan Hakları Evrensel Bildirisi temel alınır. Sözleşme'de, "Irk ayrımlarına dayalı üstünlük öğretilerinin bilimsel bakımdan yanlış, ahlakça kınanması gereken, toplumsal bakımdan haksız ve tehlikeli olduğuna ve herhangi bir kuram ve uygulamada ırk ayrımcılığını haklı gösterecek hiçbir dayanak bulunmadığı" vurgulanır.

Türkiye Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne ek 12 numaralı protokolü henüz onaylamamıştır. Bu Protokol her türlü ayrımcılığı yasaklamaktadır.

Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Mücadele Günü'nde 12 numaralı protokolün onaylanmasını ve eğitim sistemi dahil hayatın bütün alanlarındaki ırkçı ve ayrımcı uygulamaların sona erdirilmesini istiyoruz.

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ

Bir cevap yazın