Adana’nın Karataş İlçesi Karagöçer Köyü Tarım İşcilerinin Çadırlarının Sökülmesine İlişkin Rapor

23 Aralık 2019 günü Adana ili Karataş ilçesi Tuzla mevkii Karagöçer köyünde bulunan tarım işçilerinin yaşadığı çadırlar, Karataş Kaymakamlığı’nın kararı ile jandarma gözetiminde yerlerinden sökülmüştür. Olay ile ilgili olarak olayın mağdurları, tanıkları ile yapılan görüşmeler, çözüm önerileri ile ilgili tespit ve değerlendirme raporu hazırlanmıştır.

23 Aralık 2019 günü Adana İlinde meydana gelen yoğun yağıştan dolayı gerek şehir merkezinde gerekse de kırsal bölgelerde ciddi maddi zararlar meydana gelmiş, yaşamsal tehlike oluşturacak şekilde sel baskınları olmuştur. 23 Aralık 2019 günü Adana İli Karataş İlçesi Tuzla Mevkii Karagöçer köyü hudutları içerisinde DSİ’ye ait sulama kanalı kenarında yaklaşık 25 yıldır yerleşik bulunan ve tarım işçilerinin yaşadığı 250’ye yakın çadırın bu sel ve yoğun yağıştan etkilendiği, ancak; bu etkilenmenin asıl nedeninin yoğun yağıştan ziyade, DSİ’ye ait 3 su tahliye pompalarından birinin arızalanması neticesinde kanalda bulunan suyun yükselmesi ve suyun tahliye edilememesi nedeniyle kanal kenarında bulunan 50’ye yakın çadır bu durumdan olumsuz etkilenmiştir.

23 Aralık 2019 günü saat 09:00 sıralarında Karataş Kaymakamlığı yetkilileri ve jandarma ekipleri olay yerine gelerek “yoğun yağış ve sel tehlikesi olduğunu, hayati tehlikenin söz konusu olduğunu bu nedenle DSİ’ye ait kanal kenarında bulunan yaklaşık 250 çadırın tamamının yerinde söküleceğini” belirterek diğer çadırlara oranla daha alçak bir zeminde kurulu bulunan ve kanal suyunun yükselmesi nedeniyle daha fazla olumsuz etkilenen yaklaşık 7 yıldır yerleşik olarak o mevkide bulunan Suriyeli sığınmacı ve Güneydoğu’dan gelen tarım işçilerinin yaşadığı çadırlar kepçelerle yerinden sökülmeye başlanılmıştır. Yaklaşık 25 çadırın yerinden sökülmesi üzerine, başta diğer tarım işçileri olmak üzere köylüler, tarla sahipleri ve olayın sosyal medyada duyulması ile oluşan kamuoyu baskısı nedeniyle çadırların yerinden sökülmesi işlemi Kaymakamlıkça durdurulmuştur.

Çadırları yerlerinde sökülen Suriyeli sığınmacı ve Güneydoğu’dan gelen tarım işçilerinin bir kısmı sadece şahsi özel eşyalarının alınmasına müsaade edilerek Kaymakamlık tarafından Suriyeli tarım işçilerinin bir kısmı sığınmacı kampına gönderilmiş olup bir kısmı ise kendi imkanları ile tanıdık akrabalarının yanına gitmişlerdir.

Raporun tamamı için:

Adana’nın Karataş İlçesi Karagöçer Köyü Tarım İşcilerinin Çadırlarının Sökülmesine İlişkin Rapor