POLİS ŞİDDETİ İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARINA YÖNELDİ

14.08.2008 tarihinde Adana’da sabah saatlerinde DTP İl ve İlçe yöneticileri ile Küçük Dikili Belediye Başkanı Leyla Güven ve Misis Belediye Başkanı Burhan Ars'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 44 kişi sabah saatlerinde evlerinden gözaltına alınmışlardır. Gözaltılarla birlikte polis ve jandarma DTP Adana İl Merkezini de basarak arama yapmak istemiştir. İHD Adana Şubesine yapılan telefon başvurusuyla aramada gözlemci olunması ve yaşanabilecek insan hakları ihlallerinin anında tespitinin yapılabilmesi için Şube Başkanımız Ethem Açıkalın ve şube yöneticimiz Hüseyin Beyaz olay yerine gitmişlerdir.

POLİS KOL KIRMAYA DEVAM EDİYOR!

DTP il binasının içine giren Şube Başkanımız Ethem Açıkalın ve Sube Yöneticimiz Hüseyin Beyaz içerde polislerin aramasıyla karşılaşırlar. Parti binası içinde kısa bir süre bekleyen yöneticilerimize polisler buraya neden geldiklerini sorar. Şube başkanımız ve şube yöneticimiz çağrı üzerine geldiklerini, gözaltılarla ilgili bilgi almak, yaşanan gözaltılar ve baskınlarla ilgili rapor hazırlamak ve kamuoyuna duyurmak gibi bir görevlerinin olduğunu söylerler. Kısa bir tartışmanın ardından Polisler Şube Başkanımız Ethem Açıkalın'a ve Şube Saymanımıza fiziki saldırıda bulunarak dışarıya çıkarırlar, 3. katta bulunan DTP İl binasının kapısına zorla çıkararak yöneticilerimizi merdivenlerden aşağıya atarlar, merdivenlerden aşağıya atılan yöneticilerimizden Hüseyin Beyaz’ın kolu kırılır. Bu saldırı sonucunda kolu kırılan Yöneticimiz Hüseyin Beyaz Adana Devlet Hastanesine kaldırılır ve kolunun kırıldığı doktorlar tarafından tespit edilir. Yöneticimize iki ay iş görmez raporu verilir.

YAVUZ HIRSIZ EV SAHİBİNİ BASTIRIR!

Adana Polisi yaptığının sonuçlarının ağır olduğunu bildiğinden ötürü zaman kaybetmeden şube yöneticilerimizi polise mukavemetten savcılığa şikayet eder. Savcılığa apar topar çağrılan yöneticilerimizin durumunu öğrenen Savcılık da bu olaya oldukça şaşırmıştır.

İHD Adana Şubesi bugün Adana’da suç duyurusunda bulunacaktır.

Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanununda 2007 Haziran ayında yapılan değişiklikle adeta her türlü şiddeti uygulayabileceğini sanan ve bu doğrultuda uygulamaya geçen güvenlik kuvvetlerinin bu davranışından Hükümet sorumludur. İHD, hak savunuculuğunun doğasında var olan ve insan hakları savunucularının en temel görevi olan insan hakları ihlallerini saptama ve gözlemleme işlevini yerine getiren şube yöneticimiz Hüseyin Beyaz’a yönelik bu saldırıyı kınamaktadır.

Hükümeti, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirgesi’ne (1998) uymaya ve sorumlular hakkında her türlü adli ve idari takibatı yapmaya davet ediyoruz.

İHD GENEL MERKEZİ

 

Bir cevap yazın