Front Line Defenders: Cumartesi Anneleri/İnsanları Beraat Etti!

26 Mayıs 2023 tarihinde, Cumartesi Anneleri/İnsanları’ndan on dört insan hakları savunucusu yasadışı gösteriye katılmak ve uyarıya rağmen dağılmamak suçlamasıyla Küçükçekmece 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandıkları davadan beraat etti. Grubun on dört üyesi Uluslararası Zorla Kaybedilenler Günü dolayısıyla basın açıklaması yapmak için 30 Ağustos 2022 tarihinde Altınşehir Kimsesizler Mezarlığı’na gittiklerinde göz altına alınmış ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetle suçlanmışlardı.

Mahkemede olay günü kolluk kuvvetlerinin çektiği ve insan hakları savunucuları ile kolluk güçleri arasındaki konuşmaların bulunduğu görüntüler izletildi. Görüntülerde kolluk güçlerinin basın açıklamasına izin vermemesi sonucu Cumartesi Anneleri/İnsanlarının bu engellemenin hukuka aykırı olduğunu beyan ettiği ve basın açıklamasının hakları olduğunu söylediği görülürken, Cumartesi Anneleri/İnsanlarının yasaklama varsa dağılmayı kabul ettiği ancak polisin dağılacak süre vermediği görüldü.

Duruşmada dinlenen iki tanık ifadelerinde polisin insan hakları savunucularından sayıca çok daha fazla olduğunu ve ablukaya alınmış alanda zırhlı araç, TOMA ve yüzlerce polisin bulunduğunu belirtti. Bir tanık, ablukaya alınan hak savunucuları arasından birinin polise ‘siz basın açıklaması yaptırmayacaksınız dağılalım’ dediğini duyduğunu ifade etti. Ancak insan hakları savunucularını çembere alan polisler herhangi bir boşluk bırakmadığ için çembere aldığı için dağılmaları mümkün olmadı.

Avukatların savunmalarının ardından duruşma savcısı sunduğu mütalaada olayla ilgili incelemede son ihtar anonsunun bitiminden 1 dakika 52 saniye sonra müdahale başladığının ve insan hakları savunucularına dağılmaları için makul süre verilmediğinin görüldüğünü belirtti ve on dört insan hakları savunucusuna yönelik isnat edilen suçun gerçekleşmemesi sebebiyle beraat kararı verilmesini talep etti.

Front Line Defenders, en baştan itibaren gözaltına alınmaması ve yargılanmaması gereken on dört insan hakları savunucu hakkında verilen beraat kararını memnuniyetle karşılamakla birlikte Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın her cumartesi günü zorla kaybedilen yakınları için adalet talep etmek üzere toplanmaya çalıştıkları Galatasaray Meydanı’nda gpolis tarafından gözaltına alınmaya devam etmesinden duyduğu kaygıyı bir kez daha hatırlatır.

Front Line Defenders, Türkiye Cumhuriyeti makamlarına Anayasa Mahkemesi’nin insan hakları savunucularının toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğini tespit eden kararına uymaları ve insan hakları savunucuları ve kayıp yakınlarına yönelik tacize son vermeleri çağrısını yinelemektedir.

Front Line Defenders