30 Ağustos Uluslararası Zorla Kaybedilme Mağdurları Günü: Kayıplarımızı Aramaktan Vazgeçmiyoruz!

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 21 Aralık 2010 tarihinde 65/209 sayılı kararıyla 30 Ağustos gününü “Uluslararası Zorla Kaybedilme Mağdurları Günü” olarak ilan etmiştir. Bu önemli günde tüm dünyada doğrudan yaşam hakkı ihlaline yol açan zorla kaybedilmeden dolayı mağdur olanlar anılmakta ve mağdur ailelerin kaybolan yakınlarının akıbetini öğrenme çağrısına dikkat çekilmektedir.  İnsan hakları ihlallerinin en ağır ve trajik biçimlerinden biri olan zorla kaybedilme fiilleri savaş ve çatışma ortamının olduğu birçok bölgede sıklıkla karşılaşılan bir olgudur. Bu olgu ile yüzleşme ve zorla kaybettirilen kişilerin akıbetlerinin ortaya çıkarılması savaşın yaşandığı coğrafyalarda toplumsal barışın sağlanması için olmazsa olmaz bir kuraldır.

Türkiye’de Kürt meselesinin savaş ve çatışma yöntemleri dışında tartışılamamasının en önemli sonuçlarından biri zorla kaybettirme filleri ve faili meçhul cinayetlerdir. Özelikle 90’lı yıllarda, Kürt halkının temel hak ve özgürlükleri konusundan mücadele eden kişiler devletin hedefi haline gelerek zorla kaybedilme fiillerine maruz bırakılmıştır. Devletin paramiliter güçleri eliyle gerçekleştirdiği zorla kaybettirme fiillerin son bulması ve kayıpların akıbetinin ortaya çıkarılması için Cumartesi İnsanları 30 yıldır alanlarda ‘kayıplar bulunsun, failler yargılansın’ taleplerini diler getirmektedir. Ancak birçok devlet görevlisi tarafından ikrar edilen, ortaya çıkan gizli belgelerle bizzat devlet görevlileri eliyle ve bir plan dahilinde hayata geçirildiği ispatlanan Türkiye’deki zorla kaybettirme fiilleri bugün hala görmezden gelinmeye çalışılmaktadır.

Zorla kaybedilmeler, yalnızca bireylerin fiziksel varlıklarını değil, aynı zamanda ailelerinin ve sevdiklerinin hayatlarını da derinden yaralayan bir uygulamadır. Bu insanlığa karşı gerçekleşen suç, toplumların hafızasında silinmez izler bırakır ve toplumsal barışa zarar verir. Kaybedilenlerin akıbeti bilinmeden, sevdiklerinin yas tutma ve adalet arama süreçleri de tamamlanamaz. Bugün başta coğrafyamızda olmak üzere tüm dünya genelinde zorla kaybedilenler için adalet talep edenlerin yanındayız. Zorla kaybettirmeye maruz bırakılanlar için adaletin tesis edilmesi ve bu suçların bir daha tekrarlanmaması için uluslararası toplumun daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu vesileyle, zorla kaybedilen tüm insanları saygıyla anıyor, hakikat ve adalet arayışımızın başarıya ulaşacağı ana kadar mücadelemizin devam edeceğinin bilinmesi istiyoruz.

İnsan Hakları Derneği