İHD’nin üyesi olduğu Uluslararası İnsan Hakları Örgütlerinin oluşturduğu Gazze Heyeti Basın Açıklaması

Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FİDH)
Avrupa Akdeniz İnsan Hakları Ağı (EMHRN)
Uluslararası Hukukçular Komisyonu (ICJ)

Gazze/dökme kurşun operasyonu

Önde gelen avukat ve aktivistlerinden oluşan heyetin açıklaması

Paris, Cenevre, Kopenhag, 21 Ocak 2009

Gazze Şeridinde yaşanan savaşın dehşetinden, çok sayıda sivil insanların yaşamını yitirmesinden ve « Dökme Kurşun » operasyonu kapsamında sivil mülk ve altyapının geniş oranda yok edilmesinin yanı sıra uluslararası toplumun bu trajediyi önleme konusunda başarısızlığından şok olduk.

Delegasyonumuzun silahlı çatışmaları gözleyen İsrail ve Filistin insan hakları örgütlerinden edindiği bilgiye dayanarak, İsrail’in Savaş Zamanında Sivil Halkın Korunması başlıklı 4. Cenevre Sözleşmesini de kapsayan uluslararası savaş hukuku ve savaşa ilişkin uluslararası teamül hukukunu ağır şekilde ihlal ettiği konusunda güçlü delillerimiz var. Özellikle İsrail ordusu ayrımsız yani orantısız saldırılar gerçekleştirdi ve sivilleri ve sivil altyapıyı bu saldırılardan koruma noktasında başarısız oldu.

Operasyonlar Gazze halkının sivil, kültürel, ekonomik, siyasi ve sosyal haklarını ciddi şekilde ihlal etti.

Uluslararası Savaş Hukukunun hiçbir şekildeki ihlali-Filistinli savaşçıların gerçekleştirdiği gibi-İsrail’in gerçekleştirdiği benzer veya daha ağır ihlalleri asla meşru kılamaz.

Bundan dolayı heyet üyeleri bireysel sorumlulukları olanları aydınlatma ve sorumluluk ve düzeltme mekanizmaları için imkan sunan uluslararası insan hakları ve savaş hukukuna ilişkin iddia edilen tüm ihlallerle ilgili acil bir bağımsız araştırma komisyonu kurulması çağrısı yapıyor. Böyle bir araştırma açma konusunda 4. Cenevre Konvansiyonuna taraf olan herkesin yasal bir yükümlülüğü var.

Heyet üyeleri İsrail hükümetinin partneri olan ABD ve Avrupa Birliği’nin bu savaşı önleme ya da durdurmak için yeterli önlemleri almadaki acizliğini de kınamaktadır.

Avrupa Birliği ve ABD’yi derhal kurulması gereken bağımsız araştırmaya acil ve tam destek vermesini istiyoruz.

Uluslararası toplumu İsrail’e Gazze’deki ablukayı kaldırması ve İşgal Altındaki Filistin Topraklarındaki işgalini sonlandırması için çaba sarf etmeye ısrarla çağırıyoruz.

İsrailli ve Mısırlı yetkilileri insan hakları savunucularının Gazze Şeridi’ne ulaşmasını garanti etmeye çağırıyoruz.

Heyetin oluşumunun arka planı
Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FİDH), Avrupa Akdeniz İnsan Hakları Ağı (EMHRN) ve Uluslararası Hukukçular Komisyonu (ICJ) « Dökme Kurşun » operasyonu kapsamında İsrail, İşgal Altındaki Filistin Toprakları ve Mısır’da 17-21 Ocak 2009 tarihleri arasında ortak heyet oluşturdu.

Heyet Avrupa ülkeleri ve ABD’den önde gelen insan hakları savunucuları ve aktivistlerin katılımıyla oluşturuldu.
Heyetin amacı çatışmada yer alan tarafların yetkililerine şu çağrıları yapmaktı:

  • BM Güvenlik Konseyinin 1860 sayılı kararının uygulanması olan acil bir ateşkes,

  • STK’lar ve gazetecilerin İşgal Altındaki Topraklara ulaşmasının sağlanması,

  • Gazze Şeridindeki ablukanın derhal, koşulsuz ve daimi olarak kaldırılması,

  • BM himayesinde uluslararası araştırma heyeti oluşturulması, çatışma bağlamında gerçekleştirilen ağır ihlallerin belgelenmesi,

  • Uluslararası suçların faillerinin yargılanması.

Ayrıca Heyet İsrail ve İşgal Altındaki Topraklarda faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşları özellikle de insan hakları örgütlerine destek ve dayanışma duygularını göstermeyi de amaçladı.

Bir cevap yazın