İHD Elazığ Şube Başkanı Avukat Metin Can ve Üyemiz Doktor Hasan Kaya’nın Kaybolmaları Üzerine

“Birkaç gün önce Urfa İHD Yönetim Kurulu Üyemiz Kemal Kılıç öldürüldü. Bugün de Elazığ İHD Şube Başkanımız Av. Metin Can ve arkadaşı Hasan Kaya kayıplar. Önceki gün akşam saat 19.00’dan bu yana kendilerinden haber alınamamaktadır. Dün öğle saatlerinde Av. Metin Can’ın evine edilen bir telefonda her ikisin de öldürüldüğü bildirilmiştir.

Son aylarda derneğimiz ve yöneticilerimiz üzerindeki tehdit ve baskılar cinayete dönüşmüştür. İnsan hakları savunucularının katledilmesinin sorumluları her kimlerse yakalanıp ortaya çıkarılmalıdır. Aksi taktirde, sorumluluğu devletin üzerinde kalacaktır.

İnsan hakları ve demokratikleşme süreci öldürülecek insanların sırasını belirlemektedir. Bugün sıra kimde sorusunun kaygısı duyulmaktadır. Yeni bir cinayet, yeni bir kayıp haberi sıradanlaşmıştır.

Bunca cinayetin failinin bulunamaması ve olası cinayet odaklarının açığa çıkarılmasında gösterilen basiretsizlik ve cinayet örgütü olarak sabıkası belli, hukuk ve demokrasi dışı bir kurumun varlığının TBMM’de açığa çıkarılması konusundaki çekingenlik anlaşılır ve kabul edilebilir gibi değil.

Son günlerde İHD üzerindeki baskı ve tehditler yoğunlaştı. Urfa İHD Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Kılıç birkaç gün önce öldürüldü. İzmir Şube Başkanımız ve GYK üyesi Yeşim İşleğen’e son 15 gündür telefonla ölüm tehditleri geliyor. Dernek Genel Merkezi’ne son bir aydır değişik illerden değişik adlarla, aynı içerikte tehdit mektupları geliyor. Telefonlarımız dinleniyor. Samsun, Adana, Gaziantep, Konya Şubelerimiz valilikçe faaliyetten alıkonuldular, mahkeme kararı ile açıldılar.

Derneğimize ve yöneticimizilere yönelik bu tür baskı ve cinayetler, insan hakları mücadelemizi geriletmeyecektir.

İnsan hakları yolundaki yürüyüşümüz durdurulmayacaktır.

Herkes başta yaşam hakkı olmak üzere insan hakları ve demokrasi için çaba göstermelidir. Her geçen gün gecikilmekte ve varolanların korunması da tehlikeye düşmektedir.”

Akın Birdal

İHD Genel Başkanı

 

Metin Can ve Hasan Kaya’nın Kaybolmaları Üzerine Yapılan Diğer Basın Açıklamaları

İHD Elazığ Şube Başkanı Avukat Metin Can ve Doktor Hasan Kaya’nın Kaybolmaları Üzerine Yapılan Ortak Basın Açıklaması

İHD Elazığ Şube Başkanı Avukat Metin Can ve Doktor Hasan Kaya’nın Kaybolmalarına Üzerine Yapılan Girişimler

TBMM Kapısında Şiddet 

 İHD Elazığ Şube Başkanı Av. Metin Can ve Dr. Hasan Kaya’nın Cesetleri Bulundu

Bir cevap yazın