Ermeni Aydınları ve 1915 Etkinliği – İHD İstanbul Şubesi

Ermeni Aydınları ve 24 Nisan 1915

İstanbul’da 24 Nisan 1915’te başlayan tutuklamalar sırasında götürülen ve çoğu bir daha geri gelmeyen şair, yazar, müzikolog, hukukcu, gazeteci, hekim Ermeni aydınları İHD İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen etkinlikle anılıyor. Etkinlik,  Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu üyelerinin katkılarıyla gerçekleşecek. 

İHD İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon’un 94. yıldönümünde andığı 24 Nisan tutuklamaları sırasında, zamanın Osmanlı toplumunun, sanat, edebiyat, düşünce ve kültür dünyasının en parlak temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 220 kişi evlerinden alınarak götürülmüş,çoğu sürgün yollarında öldürülmüştü.

İHD İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi, Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon’dan  Rıza Dalkılıç, etkinlikle ilgili olarak şunları söyledi: “Ermeni toplumunun  tüm maddi ve manevi varlığıyla birlikte yok edilmesi sürecinin başlangıcını simgeleyen 24 Nisan 1915 tutuklamaları sonrasında yaşamını yitiren aydınlar, yalnızca Ermeni toplumunun, dilinin, kültürü için değil, bugün bizler için de büyük bir kayıptır. Onları anmayı görev biliyoruz.”

Etkinlikte, tutuklamalar sürecinde yaşamını yitiren  Ermenicenin üç büyük şairi Siamanto, Taniel Varujan, Rupen Sevag ile şair, yazar, hukukçu, sosyalist milletvekili Krikor Zohrab’ın yaşam öyküsü ve şairlerin şiirlerinden örnekleri Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu üyeleri sunacak. Yayıncı Ragıp Zarakolu da, 24 Nisan’da tutuklanan ve mucize eseri sağ kalan yazar Teotig’in tanıklığını anlatacak.  

Etkinlikte Kardeş Türküler grubundan müzisyenler de  Ermenice türküler söyleyecek.

“Ermeni Aydınlar ve 24 Nisan 1915 – Tutuklandılar, Sürüldüler, Mezar Taşları Bile Olmadı” başlıklı etkinlik 24 Nisan Cuma günü Tütün Deposu’nda Saat 14:00’te başlayacak.

Saat 24 Nisan 2009 (Cuma)
Tarih  14.00 
Yer Tütün Deposu (Lüleci Hendek Caddesi No:12 Tophane)

İHD İstanbul Şubesi

Bir cevap yazın