PKK tarafından kaçırılan siviller

Bilindiği gibi önceki gün Van’ın Bahçesaray ilçesi Belediye Başkanı Naci Orhan, Van-Bahçesaray karayolunda, PKK tarafından kaçırılmıştır. PKK’liler Naci Orhan ile birlikte yeğeni Halis Orhan, PTT görevlisi Nedim Yılmaz, Sadullah Erhan, M.Sait Aykut ile adı öğrenilemeyen bir kişiyi de beraberlerinde götürmüşlerdir.

İnsan Hakları Derneği, bölgede devam eden savaşta taraflara sürekli olarak 1949 tarihli Cenevre Sözleşmeleri’nin ortak 3. Maddesine uyulması çağrısı yapmaktadır. İHD, bir insan hakları örgütü olarak savaşlarda en fazla zarar gören sivil insanların korunması gerektiğini savunmakta ve çalışmalarını bu doğrultuda sürdürmektedir.

İHD, din, dil, milliyet ve siyasal görüş ayrımı gözetmeksizin sivil insanları savaşın zararlarından korumaya ve onların haklarını savunmaya çalışmaktadır. Bu, savaş dönemlerinde uygulanması gereken Cenevre Sözleşmeleri’nin savaşan taraflara bir yükümlülüğü olmakla birlikte, aynı zamanda insani hukukun da bir gereğidir.

Bu bağlamda kaçırılan kişilerin bir an önce serbest bırakılması, can güvenliklerinin sağlanması ve kötü muamele yapılmaması çağrısında bulunuyoruz.

Bu vesileyle savaşın bir an önce son bulması, sorunun barışçı-demokratik yöntemlerle çözülmesi çağrımızı bir kez daha yineliyoruz.

Nazmi Gür
Genel Sekreter

Bir cevap yazın