GEÇİCİ KÖY KORUCULUĞU SİSTEMİ KALDIRILMALIDIR

 

Sevim Salihoğlu ve Öztürk Türkdoğan

Ocak 1990 – Mart 2009 Döneminde Köy Korucuları Tarafından Gerçekleştirilen İnsan Hakları İhlallerine İlişkin Özel Rapor”u pdf formatında indirmek ve okumak için buraya tıklayınız.

Öncelikle, Mardin’in Mazıdağı ilçesi Bilge Köyünde işlenen katliamda yaşamını yitirenlerin yakınlarının acılarını paylaşıyoruz. Zanlıların geçici köy korucusu olması, öteden beri söylediğimiz gibi bu sistemin kaldırılması gerektiğini adeta kanıtlar niteliktedir.

İHD, kendisine yapılan başvurular ile tespit edebildiği olaylarda geçici köy korucularından kaynaklanan hak ihlalleri raporunu çıkarmıştır. Durum oldukça vahimdir.

Geçici köy koruculuğu 26.03.1985 tarihli ve 3175 sayılı kanunla kabul edilmiştir. 442 sayılı Köy Kanunun 74. maddesi içine eklenen hükümlerle düzenlemeler yapılmıştır. Kanuna göre,” olağanüstü hal ilanını gerektirecek sebeplere bağlı olarak şiddet hareketlerinin köyde veya çevresinde artması hallerinde geçici köy korucusu bulundurulabileceği belirtilmiştir.

Geçici köy koruculuğu sistemi kaldırılmalıdır. Niçin;
1- Yasal olarak OHAL kalktığından, bu sistemin de kalkması gerekmektedir.
2- Güvenlik kuvvetleri için belirlenmiş görev, sorumluluklar ve yaptırımlar bunlar için öngörülmemiştir. Bu durum başlı başına bir asayiş sorunu haline gelmiştir.
3- Kürt sorununda şiddet politikasının devamında önemli bir araç olarak geçici köy koruculuğu kullanılmıştır. Kürt sorununda barışçıl politikaların uygulanabilmesi için bu sistemin kaldırılması gerekir.
4- Geçici köy korucusu bulunduran köylerde şiddete dayalı bir kültür oluşmuştur. Bu kültürün etkileri giderek Türkiye’ye yayılmaktadır.
5- Devletin uyguladığı cezasızlık politikasından bunlar da yararlanmıştır. Suç işleyenlere karşı etkili ve yeterli soruşturma ve koğuşturma yapılamamıştır.
6- İzlenimlerimize göre Kürtlerin çoğunluğu içerisinde geçici köy korucuları adeta ötekileştirilmiştir. Bu durum ileride ağır travmaların yaşanmasına sebep olabilir.
6- Boşaltılan köylere geri dönüşün önündeki en önemli engellerden biri de geçici köy koruculuğudur.
7- Devlet içindeki yasadışı yapılanmalın GKK’ları birçok olayda kullandığına dair kuvvetli iddialar vardır. JİTEM-Geçici Köy Koruculuğu arasındaki gizli ilişkiler açığa çıkarılmalıdır.

Sebepleri daha da artırılabilecek somut olguları sıraladığımızda, geçici köy koruculuğunun devamında ısrar şiddet politikalarının devamında ısrar anlamına gelecektir.

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ

Bir cevap yazın