Bir İnsan Hakları, Barış ve Demokrasi Savunucusu Daha Cezaevine Giriyor

İHD Genel Başkanı Akın Birdal’ın 1 yıl hapis cezası Yargıtay tarafından onandı.

İHD Genel Başkanı ve FIDH Genel Başkan Yardımcısı Akın Birdal TCK’nın 312. maddesinin 2. fıkrasında düzenlenen “halkı sınıf, ırk, bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etmek” hükmüne göre bir yıl hapis ve 420 bin TL. ağır para cezasına çarptırıldı.

Ankara 1 No.lu DGM, 1 Eylül 1996 tarihinde Ankara’da düzenlenen barış ve özgürlük mitinginde bir konuşma yapan Akın Birdal, açılan davada 1 yıl hapis cezası ile cezalandırılmıştı. Bu karar Akın Birdal’ın avukatlarınca temyiz edilmiş, temyizi inceleyen Yargıtay 8. Ceza Dairesi aynı davadan yargılanan üç sanık hakkındaki hükmü onarken Akın Birdal hakkındaki kararı ise “bu konuşmadan, esasında Kürt halkı gibi sözcüklerin kullanılmasından TCK’nun 312/2 maddesinde yazılı olduğu gibi halkı ırk ve bölge farkı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik kastı çıkarılamaz. Konuşma ana tema olarak barış ve özgürlük üzerine olmuştur. Kasıt ya eylem ya da söylemle ortaya konulur.” gerekçesiyle bozma kararı vermişti. Ancak Ankara 1 No.lu DGM önceki kararında direnerek Akın Birdal’a 1 yıl hapis cezası verdi.

DGM’nin bu kararının Akın Birdal’ın avukatlarınca temyiz edilmesi üzerine, konu Yargıtay Ceza Daireleri Genel Kurulu’nda ele alındı. Yargıtay Ceza Daireleri Genel Kurulu, 27.10.1998 günü yaptığı toplantıda, Yargıtay Başsavcılığının mahkumiyet kararının bozulması yönündeki görüşüne karşı, Ankara 1 No.lu DGM’nin direnme kararını onayladı.

Böylece İHD Genel Başkanı Akın Birdal için tüm hukuki yollar tamamlanmış oldu. Akın Birdal’ın hapis cezası yakında infaz edilecek. Böylece Akın Birdal, cezadan dolayı 5 ay 18 gün hapis yatacak. BM İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabul edilişinin 50. yılında bir insan hakları ve barış savunucusu daha Türkiye’de cezaevine konuluyor.

Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 75. yıldönümünde bir aydın daha cezaevine gönderiliyor.

İHD Genel Kurulu 24-25 Ekim 1998’de gerçekleşti ve Akın Birdal yeniden Genel Başkan seçildi. 27 Ekim 1998’de ise onu cezaevine gönderme kararı çıktı. Bu, devletin insan hakları, demokrasi, özgürlükler ve barış için mücadele edenlere bir yanıtı oldu.

Bu kararla yeniden, Türkiye’de düşünce ve ifade özgürlüğünün olmadığı, hem de cumhuriyet kutlamaları sırasında, bir kez daha kanıtlanmış oldu. Hükümetlerin verdiği sözlerin, mevcut parlamentonun çalışmalarının sadece göstermelik olduğu bir kez daha kanıtlanmış oldu.

Yeniden, bir kez daha insan hakları, demokrasi, özgürlükler ve barış için dayanışmaya çağırıyoruz.Yeniden, bir kez daha, sizi İHD ve Akın Birdal ile dayanışmaya çağırıyoruz. İnsan hakları mücadelesi, cesaret ve kararlılıkla tüm engellere rağmen sürecektir.

Nazmi Gür
İHD Genel Sekreter Yardımcısı

Bir cevap yazın