İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 50. Yılı

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 50. yılı her ülke gibi Türkiye’ye de, insan hakları pratiğini sorgulamasına ve evrensel insan hakları normlarına bağlı düzenleme ve iyileşmenin yapısallaştırılmasına önemli bir fırsatlar tanımaktadır.

Ancak sivil toplum örgütlerine yönelik baskılar son günlerde yaşananlar bu fırsatın Türkiye tarafından değerlendirilmeyeceği, bilakis evrensel insan hakları normlarından daha da uzaklaşılacağı kaygısını güçlendirmektedir.

Sendikalar üzerindeki baskı ve sürgünleri protesto etmek isteyen Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı sendika üye ve yöneticilerinin başlattıkları açlık grevine İstanbul, Muş Urfa’da güvenlik kuvvetleri tarafından müdahale edilerek yüzü aşkın sendikacı tartaklanarak gözaltına alınmıştır.

10 Aralık 1998 günü KESK GYK üyesi İhsan Avcı, Eğitim Sen Şube Başkanı Müslüm Kılıç, Şube sekreteri Şehmus Çakırtaş, Yönetim Kurulu üyesi Metin Ok, Tarım Gıda Sen Şube Başkanı Süleyman Sili, Yönetim Kurulu üyesi Müslüm Çiftçi, SES Şube Başkanı Kadir Gönüllü ile üye Deniz Barut tutuklanmışlardır. Aynı gün Urfa Eğitim Sen, Tarım Gıda Sen ile SES şubeleri Vali tarafından süresiz kapatılmıştır.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 50. yıldönümünde yaşanan bu anti demokratik uygulamalar Türkiye’nin evrensel insan hakları norm ve pratiğinden ne kadar uzak olduğunun çarpıcı bir göstergesidir.

Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi’nde öngörülen kişisel, siyasal, ekonomik, toplumsal ve kültürel haklarla ilintili olan sendikal hak ve özgürlüklere yönelik bu kabul edilemez saldırıyı kınıyoruz.

İnsan Hakları Haftası vesilesiyle sivil toplum örgütleri, partiler, sendikalar kısacası toplumu oluşturan tüm farklılıklar üzerinde insan haklarıyla bağdaşmayan baskı politikalarından vazgeçmeye, Urfa Valiliği’nin evrensel insan hakları normlarıyla bağdaşmayan kararından vazgeçmeye davet ediyoruz.

Av. Osman Baydemir
Genel Başkan Yardımcısı

Bir cevap yazın