Yargısız infazlar sürüyor

 

Ankara Merkez Kapalı Cezaevi’nde nasıl 10 kişiyi “öldürerek sorun çözme” pratiği sergilenmişse, Adana’da da, “öldürerek yakalama” pratiği sergilenmiştir.

Yargısız infazlar sürüyor.

Yargının işlevini yürütmeye bağlı birimler üstlenirse, o ülkede hukukun üstünlüğünden söz edilemez. Yürütmeye bağlı birimler kendilerini hukukla bağlı saymazlarsa; amaç sağ yakalamak ve yakalama için haklı ve hukuka uygun gerekçe olması aranmazsa; hukuka aykırı eylem ve işlemde bulunanlar yargılamadan muaf tutulurlarsa; onları yargılayabilmeyi güçleştirmek için 1913 sayılı Memurin Muhakematı Yasası gibi yasalar hala muhafaza ediliyorsa, infazlar sürecektir.

İnfazlar sürecektir.

İnsan hakları istemleri karşısına, “güvenlik kuvvetlerinin elini soğutmamak” anlayışı ile çıkılıyorsa ve bu bir zihniyeti gösteriyor ve genel pratik haline geliyorsa, infazlar sürecektir.

İnfazlar sürecektir.

Devleti yöneten kadrolar, insan hakları olmadan güvenliğin olamayacağı zihniyetine sahip oluncaya değin, infazlar sürecektir.

Adana da masumiyeti kesin olan Murat Bektaş katledildi. Ya DHKP’li Erdinç Aslan’ın DHKP’li olduğunu nereden biliyoruz? Diyelim ki, DHKP’li olduğu yolunda kanıtlar var? Polis mi karar verecek, onun yasa dışı örgüt üyesi olduğuna? Polisin görevi öldürmek mi, sağ yakalayıp adalete teslim etmek mi?

Soru sormadığımız sürece, yanlış duymadınız, soru sormadığımız sürece ve soru soranlara kuşku ile yaklaştığımız sürece, infazlar sürecektir.

Cezaevinde bir suç isnadı ile tutuklu olarak bulunabilirsiniz. Bir gece sorgusuz sualsiz ölüm kapınızı çalabilir.

Bir gece, evinizde dostlarınızla birlikteyken ya da çocuklarınızla oynarken ya da uyurken, ölüm kapınızı çalabilir.

Ölümün kapınızı doğal nedenlerle çalmasına engel olamayabilirsiniz.

Ya yargısız infazlara?

Hüsnü Öndül
Genel Başkan

Bir cevap yazın