İHD Merkez Yürütme Kurulu Türkiye’deki Son Gelişmeleri Değerlendirdi

İHD MYK toplantısı sonunda basına bir açıklama yapan İHD Genel Başkanı Akın Birdal “MYK’mız insan haklarına,demokrasiye ve barışa karşı gidişattan büyük kaygı duymaktadır” dedi. Birdal’ın açıklaması şöyle:

Ankara’da toplanan MYK’mız son gelişmeleri değerlendirmiştir.Türkiye’de süren şiddetin tırmanmasından büyük kaygı duymaktayız. DEP Mardin milletvekili Mehmet Sincar’ın öldürülmesinin ardından,Kızıltepe’de bütün güvenli önlemlerine karşın,başsağlığı için bulunan milletvekillerinin kaldığı eve yapılan silahlı saldırı da örtbas edilmiştir.Daha sonra siyasi bir kararla,hukuk dışı ve Türkiye gerçeğine tam ters bir tutumla DEP Genel Başkanı Yaşar Kaya tutuklanmıştır.

Son günlerde barış,insan hakları ve demokratikleşme için gösterilen çabalar yoğun baskılarla karşılaşmakta ve girişimcilerin tutuklanmasına kadar götürülmektedir. Eylül ayının ilk günlerinde Diyarbakır’da “Barışa Çağrı Festivali”düzenlemek isteyen 30 sendika meslek kuruluşu ile dernek başkanı ve dergi temsilcilerinin tutuklanması kararı doğrudan demokratik mücadele kanallarının kapatılmak istenişinin başka bir örneğidir.

Yargısız infazlar,işkenceler sürmektedir.Halkın haber alma özgürlüğü engellenmektedir.Kimi gazete ve dergilerin kapatılması tehdidi ile açılan davalarla düşüncenin yazının rejime muhalif olması sindirilememektedir.Terör bahanesi ile insan hakları ve hukuka bağlı hiçbir düzenleme yapılmamaktadır. Kabul edilmiş,onaylanmış Uluslar arası sözleşmelerden doğan hak ve özgürlükler iç hukuka yansıtılmamakta ve istenilen yükümlülükler yerine getirilmemektedir.

İnsan Hakları Derneğinin şubelerinin kapatılması için davalar açılmakta ve dernek yöneticileri üzerinde baskı ve tehditler sürdürülmektedir.

Bütün bu olumsuzluklara karşın devlet ve hükümet yöneticilerince bir yandan ülkede hiçbirşey yokmuşçasına TV’lerde görüntü sergilenmekte, öte yandan da bugün kazanılmış bölgesel role dayanarak  Avrupa Topluluğu’na tam üyelik hayali beslenmektedir. Gerçekte de insan haklarından ve hukuktan uzaklaşılmaktadır.

MYK’mız,insan haklarına,demokrasiye ve barışa karşı bu gidişattan duyduğu kaygıyı kamuoyunun bilgisine sunuyor.

Bir cevap yazın