TÜRKİYE: İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARINA KARŞI UYGULANAN BASKILAR SON BULMALIDIR

29 Mayıs 2009, Ankara-Kopenhag-Cenevre-Paris

İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Yönetim Kurulu ve İHD Genel Merkez Cezaevi Komisyonu üyesi avukat Filiz Kalaycı “yasa dışı örgüte yardım” etme iddiasıyla dün tutuklandı. Filiz Kalaycı İHD faaliyetleri ve cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin haklarını koruma çalışmaları ile bağlantılı olarak diğer üç avukatla* birlikte 12 Mayıs 2009 tarihinde gözaltına alınmış ve üç gün gözaltında kaldıktan sonra serbest bırakılmıştı.

Cumhuriyet Savcısı serbest bırakılma kararına itiraz etti. 28 Mayıs tarihinde Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Filiz Kalaycı hakkında kamu düzenini bozmak gerekçesiyle tutuklama kararı verdi.

Filiz Kalaycı’nın yaşadığı polis ve yargı baskısı görünüşe göre sadece kendisinin insan hakları aktivitelerinden kaynaklanıyor ve dolayısıyla 9 Aralık 1998 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilen Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirgesi’ni ihlal etmektedir. Avukat Filiz Kalaycı cezaevlerinden yaşanan insan hakları ihlalleri üzerinde çalışıyordu.

Filiz Kalaycı’nın tutuklanmasının yanı sıra, Türkiye Barış Meclisi Sekretaryasından Yüksel Mutlu da dün gözaltına alındı. Soruşturma dosyasında gizlilik kararı bulunmasından dolayı avukatlarının şu ana kadar kendisiyle görüşmesine ve dosyaya erişmesine izin verilmedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Ağı (EMHRN), Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FİDH) ve Dünya İşkence Karşıtı Örgüt (OMCT) tarafından yürütülen ortak program İnsan Haklarının Korunması için Gözlem (the Observatory) insan hakları savunucularına karşı geliştirilen bu uygulamalardan derin kaygı duymaktadır. Açıklamada imzası bulunan kurumlar yetkilileri Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirgesi ve İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi’nin 5. Maddesine uygun hareket etmesini istemektedir.

IHD, EMHRN ve the Observatory yetkililere somut gerekçelerin olmaması durumunda av. Filiz Kalaycı ve Yüksel Mutlu’nun serbest bırakmaları ve ismi geçen diğer üç avukata karşı gerçekleştirilen baskılara son vermeleri çağrısında bulunmaktadır. Kurumlarımız, daha genel olarak, yetkilileri Türkiye’deki insan hakları savunucularına karşı gerçekleştirilen her türlü baskıya son vermesini istemektedir.

*İHD Genel Sekreter Yardımcısı av. Hasan Anlar, İHD önceki dönem Mali Saymanı av. Halil İbrahim Vargün ve av. Murat Vargün

Bir cevap yazın