TBMM BAŞKANLIĞINA AÇIK MEKTUP

Biz aşağıda imzaları bulunan İHD Yöneticileri halkın oylarıyla oluşmuş kurulunuza: yaşama hakkı, ”yargısız ve keyfi infazların“ önlenmesi ile ilgili, başta derneğimiz üye ve yöneticilerine olmak üzere, temel hak ve özgürlüklerin demokratik mücadelesini yürütenlere karşı planlı olarak yapılan katliamlarla ilgili, acil durum çağrısı yapmayı tarihsel bir görev telakki ediyoruz.

Son 1.5 yılda Vedat Aydın, Orhan Karaağan, Sıddık Tan, Kemal Kılıç, Cemal Akar isimli üyelerimiz ve son olarak da Elazığ şube başkanımız Av.Metin Can ve Dr.Hasan Kaya kontrgerilla yöntemleriyle kaçırılmış, işkence yapılarak katledilmiştir.

Bu kayıpların hepsinde de yoğun çabalarımıza rağmen hükümet konunun üstüne ciddiyetle gitmemiş;yerel yöneticileri katliamları önleyici etkin bir çabaya sokamamıştır. Tam tersine “kontrgerilla yoktur” diyerek, ön yargı ile “devlet cinayet işlemez” diyerek, hukuk dışı güçler cesaretlendirilmiş,yaşama hakkı korunamamıştır.

Bu katliamların yanısıra üyelerimiz ve yöneticilerimiz sadece “olağanüstü hal” bölgesinde değil başka yerlerde de tehdit edilmekte, keyfi nedenlerle gözaltına alınmakta, telefonlarımız dinlenmektedir. MGK ve hükümetin politikasından cesaret alanlar, başta İHD olmak üzere tüm demokratik kuruluşlara adeta cihad açmışlardır. Durum vahimdir. Yürütme ve yerel yöneticileri yaşama hakkını koruyamamaktadır. Yargısız ve keyfi infazların önlenmesine dair Birleşmiş Milletler Prensipleri yetkililerce ihlal edilmiştir. Devleti eleştirenlerin hak ve özgürlüklerinin olmayacağına inanan, insan hakları ve hukuk ilkelerini süs olarak gören kişiler kilit noktalarda görev başında tutulmaktadır.

Meclisiniz, unutulmamalıdır ki, MGK’na değil, halka karşı sorumludur. Başka ülkelerde kontrgerilla iddiaları ortaya çıktığında “faili meçhul1 diye geçiştirilen cinayetler ayyuka çıktığında meclisler konuyu ciddi olarak gündemlerine almakta, araştırma ve soruşturma kurulları oluşturmaktadırlar. Ve Yunanistan örneğinde olduğu gibi hükümetlerin bu karanlık odakların üzerine gitmesini meclisler sağlamışlardır.

Bizde ise; hükümet gerçekleri kabul etmemektedir. Görmemektedir. Meclisinizde ise şu ana kadar bu konuda ciddi bir adım atılmamıştır. Unutulmamalıdır ki; bir ülkede eğer fonksiyonu gereği sicili en temiz olan İHD üye ve yöneticileri hedef alınmaya başlanmışsa, insan hakları savunucuları peşisıra öldürülüyor ve devlet seyirci kalıyorsa,gidişat tüm toplum için karanlıktır, vahimdir.

Kurulunuzdan “kontrgerilla” iddialarını ciddiye alarak tüm “faili meçhul”cinayetleri gündemine alıp, araştırma ve soruşturma kurulları oluşturmasını istiyoruz. Bu kurulların insan hakları savunucuları ve demokratik hukuk kuruluşlarıyla birlikte konunun üzerine gitmesini istiyoruz.

Birleşmiş Milletlerce 1993’ün insan hakları yılı ilan edildiği şu süreçte insan hakları,temel hak ve özgürlükler açısından hayati önem taşıyan “kişisel ve siyasal haklar Uluslar arası sözleşmesinin”, ”ekonomik ve kültürel haklar Uluslararası sözleşmesinin”, “Irkçılığa karşı şözleşmelerin”, son oalrak dünya gündemine giren “azınlık ve bölgesel diller” avrupa şartına dair sözleşmenin “Bireysel başvuru hakkını” halklara ve cemaatlere de tanıyan ek protokolün derhal onaylanmasını istiyoruz.

Ve yıllardır devam eden iki ayrı hukuk uygulamasına son verilerek “olağanüstü hal” idaresinin kaldırılmasını istiyoruz. ”Önce terör sonra demokrasi” zihniyetinin ürünü olan hukuk dışı özel tim, koruculuk gibi kurumların son bulmasını istiyoruz.

MECLİS ATANMIŞLARIN İRADESİNE BOYUN EĞMEDİĞİ SÜRECE HALKIN İRADESİNİ TEMSİLE LAYIK OLACAKTIR. Kurulunuzun bugün böyle bir tercihle tarihsel olarak karşı karşıya olduğunu vurguluyoruz. Sizlere bu çağrıyı yapmayı demokratik bir görev kabul ediyoruz. Biz koşullar ne olursa olsun insan hakları savunucuları oalrak zorlu da olsa,onurlu ve haklı yolumuzda ısrarla yürümeye devam edeceğiz.

Saygılarımızla

Akın Birdal İHD Genel Başkanı
Ercan Kanar  İHD Genel Başkan Yardımcısı – İstanbul Şube Başkanı
Hüsnü Öndül İHD Genel Sekreteri
Kamil Ateşoğulları  İHD Myk Üyesi
Yusuf Alataş İHD Genel Sekr.Yardımcısı
Günseli Kaya İHD Myk Üyesi
Bayram Çelik İHD Myk Üyesi
Orhan Özer İHD Myk Üyesi 
Ragıp Zarakolu İHD Myk Üyesi
Hüseyin Aygül  İHD Gyk Üyesi
Cevriye Aydın İHD Gyk Üyesi
Ali Aslan İHD Gyk Üyesi
Kasım Avcıoğlu İHD Gyk Üyesi
Rıfat Kargı İHD Gyk Üyesi
Sedat Aslantaş İHD Diyarbakır Şube Sekreteri
Nazmi Gür İHD Van Şube Sekr.
Münip Ermiş İHD Antalya Şube Başkanı
Mustafa Erdemli İHD Samsun Şube Saymanı
Mahmut Kolukısa İHD Samsun Şube Başkanı
Kadir Arıkan İHD Mersin Şube Başkanı
Seydi Bayram İHD Kütahya Şube Sekr.
Neslin Gümüş İHD Sakarya Şube Başkanı
Ruşen Aydın İHD Kütahya Şube Başkanı
Ahmet Köse  İHD Mersin Yönetim Kurulu Üyesi 
İsracettin Oğuz İHD Erzurum Şube Sekreteri
Melik Aygül  İHD Erzurum Şube Başkanı
Ali Pulluk  İHD Çanakkale Şube Sekreteri 
Ahmet Oktay  İHD Kdz.Ereğli Şube Sekr. 
Meftun Yücel  İHD Çorum Şube Başkanı
S.Nuri Karamert İHD Artvin  Şube Başkanı
Atilla Ereren İHD Denizli Şube Başkanı
Zafer Kaya İHD Ordu Şube Yön.Kur.Üyesi
Muhammet Aydın İHD Bursa Şube Başkanı
Hidayet Yıldırım İHD Sivas Şube Başkanı

     

   
    
   
    
   
   
    

 

 

 

 

 

 

    
    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir cevap yazın