DEP Milletvekillerinin Dokunulmazlıklarının Kaldırılması ve Gözetim Altına Alınmaları Hukuki ve Siyasi Bir SKANDALDIR

Dün TBMM’de bir oldubitti yaşanmıştır.Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına yol açan soruşturma yapıldığına ve fezleke hazırlandığına göre milletvekillerinin gözaltına alınması tam bir keyfiliktir.

Dokunulmazlık kararının Resmi Gazete’de yayımlanması beklenmemiştir.

Hasan Mezarcı dokunulmazlığı kaldırılmadan gözaltına alınmıştır.

Milletvekilleri yalnızca bölgelerindeki yüzbinlerce seçmenin değil milyonlarca insanın temsilcileridir.Kimlikleri herkesçe bilinen kişilerdir.

Dokunulmazlıkları kaldırılanlar halen milletvekilidirler.

Çağrıldıklarında Savcılıklara,mahkemelere hemen gidebilecek durumdadırlar.Hukuk devleti ile uyuşmayan bu durum hukuki ve siyasi bir skandaldır.Karar hukuki değil,siyasidir.Düşüncenin TBMM’de de suç olduğunun da onayıdır. 

Bu tutum,aklın hukukun ve barışın dışlanmasıdırTürkiye’yi uluslararası platformlarda zor durumda bırakacak ve itibar kaybına neden olacaktır.Bir kişinin suçlu olup olmadığının kararını ancak yargı verebilir.Ne var ki yasama,yargı,yürütmeden birinin diğerinin yerine geçirilmeye kalkışılmıştır.TBMM’de yargısız infaz yaşanmıştır.

İnsan Hakları Derneği,insan haklarına ,hukuka ve barışa karşı bu tutumu kınıyor ve demokrasi güçlerini duyarlılığa ve dayanışmaya çağırıyoruz.

Akın Birdal
İHD Genel Başkanı

Not: İHD Genel Sekreter Yardımcısı AV.Yusuf Alataş’ın DEP Genel Başkanı Hatip Dicle ile görüşme isteği DGM Başsavcılığınca kabul edildi.

Bir cevap yazın