PKK’NIN ELİNDE BULUNAN İNSANLARIN GÜVENLİK İÇİNDE AİLELERİNE KAVUŞMALARINI İSTİYORUZ

Bilindiği gibi derneğimiz insan haklarını savunmaktadır. Savunmamız “herkes” içindir. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 2. maddesinde, “Herkes; ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal ya da başka bir görüş, ulusal ya da toplumsal köken, mülkiyet, doğuş ya da benzeri başka bir statü gibi herhangi bir ayrım gözetilmeksizin, bu Bildirgede öne sürülen tüm hak ve özgürlüklere sahiptir” denmektedir.

Bilindiği gibi Olağanüstü Hal Bölgesi’nde adı konulmamış bir savaş sürmektedir. Savaşta her meslekten, her yaştan, her cinsiyetten ve değişik etnik köken ve dünya görüşünden insanlar yaşamını yitirmektedir.

Biz, savaşın sona ermesine ve barış ortamının yaratılmasına yönelik sayısız çağrıda bulunduk ve bulunuyoruz. Kürt sorununun demokratik, adil ve barışçıl çözümü için tüm sivil toplum örgütleri de çağrıda bulunmaktadır. Bu sese duyarlı olunmalıdır.

Cenevre Sözleşmeleri “insani hukukun” en önemli kaynaklarındandır. 1949 tarihli Cenevre Sözleşmelerinin ortak 3. maddeleri “herhangi bir silahlı çatışmanın tarafı olmayan insanların öldürülmelerini ve kötü muamele görmelerini” yasaklamaktadır. Birçok açıklamamızda bu maddeye göndermede bulunmuştuk. Bugün, PKK tarafından esir alınan ve/veya çeşitli nedenlerle PKK’nın elinde bulunan insanların serbest bırakılmaları için çağrıda bulunuyoruz. Bu insanların aileleri çeşitli şubelerimize ve genel merkezimize başvurdular.

Biz tamamen insani kaygılarla ve bu insanların acılarının dinmesi için çağrıda bulunuyoruz. Cenevre Sözleşmelerinin ortak 3. maddesi gereği, bu insanların serbest bırakılmasını istiyoruz.

PKK’nın elinde bulunan insanların güvenlik içinde ailelerine kavuşmalarını istiyoruz.

Derneğimiz bugün Kızılhaç ve Kızılay’a da başvurarak, Cenevre Sözleşmeleri Hükümleri uyarınca, söz konusu kişilerin serbest bırakılmaları için girişimde bulunmalarını isteyecektir.

Ekte Cenevre Sözleşmesinin 3. maddesini ve başvuru listesini sunuyoruz.

Akın Birdal
İHD Genel Başkanı

EK 1:

  1. Mustafa Ongun-Şırnak (13 Ekim 1993) /  Kömür İşletmeleri Müdürü
  2. İrfan İlhan-Van ili Erciş İlçesi (18 Ağustos 1993) / Asker
  3. İbrahim Turan-Bingöl Adaklı (30 Temmuz 1993) / Dolu Tekne Köyü Muhtarı
  4. Cihat Kaya-Pertek-Hozat Yolu (23 Ekim 1993) / İnşaat İşçisi
  5. Hasan Hüseyin Yalçın-Hani İlçesi Yayvan Köyü (24 Ekim 1993) / Öğretmen
  6. Cuma Göder-Hakkari Çukurca’da askerliğini yaptı ve terhis olduğu 18 Ağustos 1993 tarihinde esir alındı.
  7. Yüksel İçmeli-Batman Kozluk’ta tezkeresini aldı ve Eylül 1993’te esir düştü, asker
  8. İhsan Tonga-Siirt Kozan’da esir alınmış, 20 Ağustos 1993’te terhis olmuş asker
  9. Veli Tuna Atakan-Hakkari Çukurca (26 Ekim 1993) / Karayolu İşçisi
  10. Hakkari Çukurca’da PKK tarafından alıkonulan 12 kişi
  11. Burhan Katılmış-Batman Kozluk (18 Ağustos 1993)
  12. Adem Kamber-Ali Kaya-Hakkari Esendere (13 Ağustos 1993) / Er ve astsubay askerler

EK 2:

İnsan Hakları Derneği Başkanlığına,

Köy Hizmetleri Ankara İl Müdürlüğünde mevsimlik işçi olarak görev yapan aşağıda isimlerini belirttiğimiz yakınlarımız, 1 aydan beri Genelkurmay Başkanlığı tarafından Hakkari Çukurca mevkiinde yaptırılan, Fiziki Güvenlik Yolu inşaatında geçici görevli olarak çalışıyorlardı. 

Yakınlarımız olan bu işçilerin 25.10.1993 günü saat 14.30 sıralarında yol çalışması alanından Köy Hizmetleri Çukurca Şantiyesine sivil bir minibüs ile dönerlerken 4 kişi oldukları belirtilen PKK gerillalarınca durdurulduklarını ve araçtan indirilerek minibüste bulunan diğer işçilerle birlikte bilinmeyen bir yöne götürüldüklerini öğrendik.Gerillalar bunlardan rahatsız ve pişman oldukları için yürüyemeyen Konyalı bir işçiyi kimliğini ve değerli eşyalarını alarak bırakmışlar.Diğer 10 işçiyi ve araç şoförü ile şoförün bir misafirini de yanlarında götürmüşler.

Yakınlarımızdan 8 gündür haber alamıyoruz.Aileleri olarak perişan haldeyiz.Can güvenliklerinden endişe ediyoruz.Onların hiç kimseye bir kötülükleri dokunmamıştır.Ekmek parası için oraya gitmek mecburiyetinde kalmışlardır.28.10.1993 tarihi itibariyle Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü mevsimlik işçilerin iş akitlerini askıya almış bulunmaktadır.Yani yakınlarımız şu anda işsiz durumdadırlar.

İnsan Hakları Derneği olarak, bu işçilerin sağ salim ailelerine kavuşmalarının sağlanması için gerekli girişmlerde bulunmanızı arz ediyoruz.

Saygılarımızla. 3.11.1993

Dilekçeyi İmzalayanlar: Hasan Atakan, Mustafa Naneci, Cemal Köker, Osman Talancı, Talat Talancı, Hüseyin Kurt, Döne Kurt ve Mehmet Erin

  • Kaçırılan İşçilerin İsimleri: Veli Atakan, Mehmet Kurt, Hüseyin Naneci, Satılmış Talancı, Fehmi Köker, Doğan Karakaya, Arif Kaplan, Hayati Akgün, Muammer Sevgili, İbrahim Doğan, Faik Demir ve Abdurrahman Demir
  • Bir cevap yazın