FİLİZ KALAYCI SERBET BIRAKILSIN!

6 Kasım 2009-Kopenhag: Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları  Ağı (EMHRN) Türk yetkililerden 9 Kasım 2009 Pazartesi günü  saat 10.00’da Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin karşısına çıkarılacak olan İnsan Hakları  Derneği (İHD) Genel Merkez yöneticisi Filiz Kalaycı’ya karşı açılan davanın sonlandırmalarını talep ediyor.

Filiz Kalaycı “yasadışı örgüte yardım etmek” suçlamasıyla diğer üç avukatla* birlikte 12 Mayıs 2009 günü  gözaltına alındı ve polis merkezine götürüldü. Üç gün sonra tüm avukatlar serbest bırakıldı fakat Filiz Kalaycı 28 Mayıs 2009 günü Ankara’da tekrar tutuklandı ve “F tipi” olarak adlandırılan (yüksek güvenlikli cezaevi) cezaevine konuldu. 

Kalaycı’nın tutuklanması İHD’nin 6 Şubat 2009 tarihinde Türkiye’deki cezaevleri hak ihlalleri raporunu yayınlamasının ardından gerçekleşti. Ayrıca Filiz Kalaycı gözaltı ve tutukluluk süresinceki hak ihlalleri üzerine çalışıyordu bunun sonucunda da cezaevinde bulunan kişilerden çok sık bir şekilde cezaevi koşullarına ilişkin şikayet mektupları alıyordu.

Filiz Kalaycı’ya yönelik polis soruşturması ve davanın kendisinin yürüttüğü  insan hakları faaliyetlerinden özellikle de gözaltı ve tutukluluk dönemindeki hak ihlallerini izleme çabalarından kaynakladığı  açıkça görülüyor.

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Ağı (EMRHN) Filiz Kalaycı ve yöneticisi olduğu organizasyonuna hani İnsan Hakları Derneği’ni (İHD) destekliyor.

EMHRN Türk yetkililerden Filiz Kalaycı’ya karşı açılan davanın son vermelerini ve kendisini koşulsuz olarak hemen serbest bırakmasını talep ediyor.

EMHRN ayrıca Türk yetkilileri Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Savuncularının Korunması Bildirgesi ve İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunması Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin 5. Maddesine uygun hareket etmeye çağırıyor.

EMHRN Ankara’daki Avrupa Komisyonu Delegasyonu’nu ve Avrupa Birliği  üyesi devletlerin elçiliklerini, Avrupa Birliği İnsan Hakları Savunucuları Kılavuzu uyarınca Filiz Kalaycı’nın duruşmasına katılmaya ısrarla davet ediyor. 

*Diğer üç avukat Hasan Anlar (İHD merkez yönetim kurulu üyesi), Halil İbrahim Vargün (İHD üyesi) ve Murat Vargün (İHD üyesi). Bu üç kişi de 9 Kasım’daki duruşmada yargılanacak.

Bir cevap yazın