İHD Diyarbakır Şubesi İmza Kampanyası – “5 Nolu Cezaevi Kürtlerin Yaşadıkları Acıların Tanığıdır”

İHD DİYARBAKIR ŞUBESİ İMZA KAMPANYASI
 
5 Nolu Cezaevi Kürtlerin Yaşadıkları Acıların Tanığıdır

Bu Tanığı Ortadan Kaldırmayın

AKP’li Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır E Tipi cezaevinin yıkılarak,  yerine okul yapmak istediklerini belirtti. Bu girişim Kürt toplumunun bellediğini ortadan kaldırma ve insanların geçmişiyle yüzleşmesinin önüne geçmektir. 5. Nolu yeni ismiyle Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nin yıkılarak yerine okul yapılmasını istemiyoruz. Burasının boşaltılarak insan hakları müzesi veya anıtı yapılmasını talep ediyoruz.

Çünkü; 12 Eylül’ün izlerini taşıyan bu cezaevi’nde tutuklulara her türlü kirli işkence ve gayri insani muamele uygulandı. İnsanlık tarihinin en ağır işkencelerine bu cezaevi tanıklık etmiştir. Burası insanlık ailesinin acı hatıralarla dolu bir mirası olarak korunmalıdır. Burada bulunan mazgallar, duvarlar, demir kapılar, gözetleme kuleleri, görüşme odaları, volta alanları aynen korunmalı, burası, insan hakları bilincinin artırıldığı bir komplekse dönüştürülmeli, bu odalarda işkence görenler yaşadıklarını yazıp bu davarlara asmalı, bu mekanlarda fotoğraf sergileri, geçmişle yüzleşme toplantıları, belgesel ve film gösterimleri yapılmalıdır.

AKP Hükümetinin Kürt açılımına dair ilk öncelikli adımı 5.Nolu cezaevinin yıkılması değil, Türkiye cezaevlerinde ağır kanser hastası olan 18 tutuklu ve hükümlünün derhal bırakılması olmalıdır.

Bizler aşağıda imzası bulunanlar Diyarbakır E tipi cezaevinin yıkılmasına karşı olduğumuzdan bu imza kampanyasını başlatıyoruz. Toplanan imzaları 28 Ağustos 2009 Cuma günü saat 11.00’de Diyarbakır E Tipi cezaevi önünde basın açıklaması ile kamuoyuna duyuracağız. Bu imza kampanyasına cezaevi mağdurlarının, sivil toplum kuruluşlarının, sanatçıların, yazarların, akademisyen ve şahsiyetlerin katılımını bekliyoruz.

Av. Muharrem ERBEY
İHD Genel Başkan Yardımcısı, Diyarbakır Şube Başkanı

Bir cevap yazın