GENÇ İLÇESİ KÜPAR MEVKİİNDE BULUNAN 38 CESEDE İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMASI

1980 Diyarbakır Ergani doğumlu PKK’li Tuncay Sarı’nın babası Hacı Sarı’nın İHD Diyarbakır Şubemize Nisan ayında yapmış olduğu başvuruda, oğlunun Genç kırsalında girdiği silahlı çatışma sonucunda yaşamını yitirdiği bilgisini aldığını belirtmiştir. Başvuru ile ilgili şubemizin de haberdar edilmesiyle birlikte Diyarbakır şubemizle ortak çalışmalarımız sonucunda, ilgili kurumlarca verilen karar gereği Genç ilçesi Küpar mevkiinde 10 ve 11 Ekim tarihlerinde Genç Cumhuriyet Savcısı, adli tıp uzmanları, olay yeri inceleme ekipleri, Genç Belediyesi personelleri, oğlunun cesedini arayan Hacı Sarı, İHD Bölge temsilcisi, İHD Diyarbakır Şubesi yöneticileri ve avukatları ile İHD Bingöl Şubesi başkanının da katılımıyla üç ayrı alanda açılan mezarlarda toplam 38 cesede ulaşıldı.

Savcılık tarafından alınan kemik örnekleri DNA incelemesi için İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilecek. Çıkacak sonuçlar daha sonra başvuran ailelerden alınacak örneklerle karşılaştırılarak cesedin kimlere ait olduğu tespit edilecektir.

Kazı sırasında karşılaştığımız manzara tüyler ürperticiydi. Bazı cesetler kefensiz bir şekilde kendi giysileriyle gömülmüşler. Bazı cesetler ise elbisesizdi. Özellikle cesetler gömülürken hazır bulunanların bilgisine göre bayanlara ait olduğu söylenen iki cesedin elbisesiz olması  dikkat çekiciydi. Cesetlerden 4’ü iki tepe arasında dere yatağı gibi bir yerde, 18’i bir yamaca, 16’sı da başka bir yamaca hiç bir işaret konulmadan boş araziye gömülmüş, açılan çukurların  bir kenarına konularak çapraz bir şekilde üzerlerine taş konulmuş, zamanla taşların arasından inen toprak, kemikleri kapatmıştır. Cesetlere ait kafataslarının bir çoğu parçalanmıştı. Kemikler kırıktı.

1990’lı yıllarada çatışmalarda yaşamını yitiren PKK’lilere ait olduğu öne sürülen bu cesetlerin bu şekilde gömülmüş olması bir barbarlığın örneği, hiç bir inancın hiç bir vicdanın kabul etmeyeceği bir vahşetin manzarasıdır. Yeri geldiğinde dini birtakım argümanlarla “sünnetsiz” kelimesini kullanan yetkililer bu barbarlığa ne diyecekler? Cesetlerin bu şekilde gömülmüş olmasını hangi inanca dayandıracaklar? Bunu açıklamalıdırlar.

İgili kurum olan Genç Belediyesi insan haklarına saygının bir gereği olarak 38 cesedin bulunduğu bu üç ayrı alanı koruma altına almalı, bu alanların hemen yukarısına dökülmüş şehrin çöpleri  oradan kaldırmalıdır.

Biz İHD olarak evlatlarının yaşamını yitirdiğini haberini almış ama mezarına ulaşamamış, yakınını faili meçhullere kurban vermiş aileleri İHD şubelerine başvurmalarını istiyoruz. Aynı şekilde, toplu mezar bilgisine sahip kimseler de bilgisini bizlerle paylaşmalıdırlar.

Nihat Aksoy
İHD Bingöl Şube Başkanı

Bir cevap yazın