TMK MAĞDURU BİR ÇOCUK

Şubat 2008 tarihinde Şırnak’ın Cizre ilçesinde 3713 sayılı yasaya muhalefet ettiği gerekçesi ile tutuklanır 15 yaşındaki T.N. Yaklaşık bir yıldır Mardin Cezaevi’nde tutuklu olarak bulunmaktadır. Tek değildir cezaevinde. Kendisi gibi 23 çocuk daha vardır aynı cezaevinde. Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakkında dava açılır. Savcılık, TCK 220/6, 314/2, 2911, TMK 7/2 maddelerine muhalefet ettiği gerekçesi hakkında yaşı kadar ceza talep eder.

Temmuz 2009 tarihinden beri boğazı şişer T.N’nin, çok ağır işleyen sevk zincirinden sonra Diyarbakır Tıp Fakültesi’ne sevk edilir. Boğazındaki şişlik büyümeye devam eder. Boğazından parça alınır. Tetkikler yapıldıktan sonra tekrar getirilmesi istenilir. Ancak T.N. bir daha hastaneye gidemez, çünkü Adalet Bakanlığı’nın iznine takılmıştır. T.N. iki aydır izin bekliyor, boğazındaki şişlik büyümeye devam ediyor.

Ailesinin başvurusu üzerine kendisi ile yaptığımız görüşmede boğazındaki şişliğin sürekli büyüdüğünü, ağrıdığını, uyumakta zorlandığını, yaklaşık 2 aydır Diyarbakır’daki hastaneye gitmeyi beklediğini ifade etmiştir. Yaptığımız tespitte, T.N.’nin bitkin olduğu, konuşmakta zorlandığını, boğazının sol tarafından iri bir şişliğin bulunduğu tespiti yapılmıştır.

Aile, çocuklarındaki şişliğin kalıcı bir hastalığa dönüşmesinden endişe duymaktadır.

Cezaevi idaresi ile yaptığımız görüşmede, yönetmelik gereği hastaneye sevk için Adalet Bakanlığı’nın izninin gerektiği, ancak acil hastalarda izne gerek olmadığı, T.N.’nin durumunun doktor tarafından acil hasta olarak nitelenmediği, dolayısıyla Adalet Bakanlığı’ndan  izin talep edildiği, izin çıktıktan sonra kendisini hastaneye sevk edebilecekleri belirtildi.

Toplumsal bir yara olan TMK mağduru çocukların Mardin Cezaevi’nde kötü  şatlarda yaşamaları onların sağlıklarını çok ciddi şekilde etkilemektedir. Uluslararası sözleşmeler ve ulusal yasalar ihlal edilerek yargılanan TMK mağduru çocukların mağduriyetleri giderek artmaktadır. Küçük bir çocuğun tedavisi için engeller çıkartan, tedavi hakkı çok tabi bir hükümlü ve tutuklu hakkı iken bunun engelleyen Adalet Bakanlığı neyi  amaçlamaktadır?

Küçük bir çocuğun cezaevinde iken kalıcı bir hastalığa bürokratik engeller yüzünden yakalanmasını yetkiler nasıl izah edeceklerdir?

İnsan Hakları Derneği olarak Küçük T.N.’nin çok geç olmadan tedavi edilmesini ve serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Herkesin duyarlılığını bekliyoruz.

İHD Mardin Şubesi

Bir cevap yazın