İŞKENCEYİ DURDURALIM

İHD Genel Sekreteri Akın Birdal,"İşkenceyi durduralım” çağrısı yaptı.

Son günlerde karakollarda, emniyet müdürlüklerinde işkence ile öldürme iddialarının artması üzerine basına bir açıklama yapan Akın Birdal,"işkenceye karşı mücadele etmek bir demokrasi sorunudur" dedi.

Birdal'ın açıklaması şöyle:
"Son bir ayda 7 işkenceyle öldürme olayı kamuoyuna yansımıştır. Birtan Altınbaş, Haydar Arman, İhsan Başboğa, İdris Can, İbrahim Ateş, Ali Rıza Adoğan ve İmren Aydın'ın ölümlerinin işkence ile olduğu ileri sürülmektedir.

İşkence sıradanlaşarak toplumda kanıksatılmak istenmektedir. Yetkililerce 1991 yılının "demokratikleşme yılı" olacağı, 141-142 ve 163'ün kaldırılacağı, genel affın çıkarılacağı söylentilerinin yaygınlaştığı günlerde, işkencenin artmış olması, işkenceye karşı sözleşmelerin yoksayılmasının anlaşılması zordur. Kaldı ki, TBMM'de İnsan Haklan Komisyonu’nun oluşturulduğu ve çalışmalarının başladığı bildirilen bu günlerde, bu komisyonun öncelikle işkence olaylarının üzerine gitmemesinin gerekçesi ne olabilir?

İşkencenin bir sorgulama yöntemi olduğu ve de işkencede ölüm olaylarının sürüp gittiği herkezce ve yakından bilinmektedir. Son 10 yıldan beri işkencenin, hak arama isteminde ve çahasında, korku ve çekingenlik yaratmak istenildiği de bilinen bir olgudur.
 
İnsan Onurunu ve yaşamının korunmasıyla karşı karşıyayız. İşkenceye karşı olmak yetmemektedir. İşkenceye karşı mücadele etmek, kaçınılmaz bir demokrasi sorunu olmuştur. İşkencenin önlenmesi, öncelikle devletin görevidir. Eğer devlet işkenceyi önleyemiyorsa -ki önleyemedi- ği değil önlemediği, hatta kendi güvenliğinde insanların işkencede öldürüldüğü bilinmektedir. Bu durumda işkenceyi önleyecek olan başta tüm siyasi partiler olmak üzere, insan hakları savunucuları ve demokratik güçlerdir. İşkence durdurulmadıkça  Türkiye'nin demokratikleşmesi sadece söylemlerde kalacaktır."

Bir cevap yazın