HRANT İÇİN ADALET İÇİN!

Bundan tam 3 yıl önce Agos Gazetesi ve Birgün Gazetesi yazarı Ermeni Gazeteci HRANT DİNK sistem tarafından katledildi. Hrant Dink, yaşadığı süreçte bu coğrafyada söylemlerinden, kimliğinden ve sisteme karşı duruşundan dolayı sistem tarafından her fırsatta ölümle tehdit edildi. Sistem, açtığı davalarla medyadaki kalemşorlarıyla ve derin güçleriyle onu önce yalnızlaştırmaya ve susturmaya çalıştı. Sonra ucuz tetikçileri ile katletti. Katliamın üzerinden üç yıl geçti. Katliamın ardından açığa çıkan bazı gerçekler cinayettin işleneceğinin bizzat sistemin kurumları tarafından bilindiğini ancak hiçbir tedbir alınmadığını bize gösterdi. Geçen 3 yıl içinde gördük ki sistem “iyi çocuklarını” Hrant Dink davasında da korumaya devam etti. Onu öldürtenler hâlâ elini kolunu sallayarak dolaşırken, göstermelik birkaç kişiyi yargılayarak asıl sorumluları yargı önüne dahi çıkarmadı. Katliamın gizlenmesinde, gerçeklerin açığa çıkarılmamasında AKP hükümeti sorumludur.

Tüm bu nedenlerle Planlayanlardan, öldürtenlerden, saklayanlardan, saklananlardan hesap sormak istiyoruz.

Hrant’ı ölüme götüren süreci ve vicdanlara sıkılan kurşunlardan sonrasını unutmuyoruz.

Katili tanıyoruz.

Çok zor değil;

Adalet istiyoruz

Hrant Dink’in katledilmesinin ardından derin üzüntü içersinde olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan sahte gözyaşları ile halkımızı kandırmaya devam etmiştir. AKP kozmik odalara  “kadar girmiş”, halktan saklanan gerçekleri içeren belgelere ulaşmış, ancak sadece kendisine yönelik suikast ve darbe girişimleri ile ilgilenmiştir. Bu süreçte başta Hrant Dink olmak üzere Maraş, Çorum, Gazi,1 Mayıs 1977 gibi katliamları aydınlatmadığı gibi ve birçok sayıda da faili belli cinayetleri ve kayıpları açığa çıkarmamıştır. Sistemin kendisi gibi olmayana karşı tarih boyunca yok etme sindirme ve katletme politikasını uyguladığını biliyoruz. Hrant Dink’i katledenler aslında onun temsil ettiği değerleri katletmek istemişlerdir. Bu değerler insan hakları, hak ve özgürlükler, barış ve demokrasidir. Bu değerlerden korkanlar Hrant Dink’i katletmekten korkmamışlardır.
Hrant Dink tarihte yaşanan acıları bütün çıplaklığı ile ortaya koymaya çalışmıştır. Aynı acıların bir kez daha yaşanmaması için yaşamı boyunca mücadele etmiştir. Ancak bir bebekten katil yaratan zihniyet ona da tahammül göstermemiştir. Ve Hrant Dink bu topraklarda katledilen bir milyon Ermeni ile aynı kaderi paylaşmıştır. Aynı zihniyet bugün coğrafyamızda barış isteyen Kürt halkının da diline kültürünü ve en önemlisi kimliğini yok etmek için aynı yöntemleri kullanmaya çalışmaktadır. Bu gün coğrafyamızda kardeşçe yaşayan halklar birbirine kırdırılmaya çalışılıyor. Son olarak Manisa’da Romanların linç edilmeye çalışması tarih boyunca sistemin aynı politikasında ki ısrarın bir örneğidir.

Fakat herkes bilmelidir ki bu toplumda birlikte yaşamanın ve özgürlüklerin savunucusu olan “Hrant’lar” susmayacaktır. Hiçbir karanlık güç Türkiye’deki barış ve demokrasi mücadelesini engelleyemeyecektir. Hrant DİNK’in hayallerini gerçekleştirmeye, ideallerine sahip çıkmaya, coğrafyamızda her türlü farklı kimlik ve kültürlerle barış içinde yaşamaya, ortak geleceğe yürümeye devam edeceğiz.

İHD Ankara Şubesi
ÇHD Ankara Şubesi
Ankara Halkevleri
BDP
EHP
SDP
Sosyalist Parti Ankara İl Örgütleri
ESP-G Ekmek ve Özgürlük
TÜM – İGD
Kaldıraç
AKA-DER
DHF
Ankara 78’liler Birlik ve Dayanışma Derneği
TÖP
SES Ankara Şubesi
Devrimci 78’liler

Bir cevap yazın