BARIŞ İSTİYORUZ, EGE’DE GELİŞEN GELİŞTİRİLEN TÜRK-KÜRT ÇATIŞMASINDAN ENDİŞELİYİZ

BARIŞ İSTİYORUZ

EGE’DE GELİŞEN GELİŞTİRİLEN TÜRK-KÜRT ÇATIŞMASINDAN ENDİŞELİYİZ

Baharın gelmesi dünya üzerindeki birçok halk için kutlama vesilesidir, yaşadığımız topraklarda ise çatışmaların yoğunlaşması anlamına gelmektedir.  2010 baharı da operasyonları, çatışmaları, ölümleri beraberinde getimiştir. Topraklar gençlerimizin kanlarıyla sulanırken, her dilde ağıtlarla yiten umutlarımız yerini nefret ve düşmanlık söylemlerine bırakmıştır.

Ülkemizde 30 yılı aşkın bir süredir devam eden çatışma ortamı giderek yurttaşlar arası etnik çatışmaya yol açacak boyutlara varmıştır. Çatışmalı sürecin bir sonucu olarak şiddet ortamından beslenen politik güçler ırkçı/milliyetçi söylemleri güçlendirerek, toplumsal kutuplaşmayı arttırma çabası içine girmiştir. Geçtiğimiz günlerde bu çabanın son kurbanı Muğla Ünv.si öğrencisi Şerzan KURT olmuştur. Şerzan’ın ölümü, Ege kıyılarını kendine üs haline getirmiş güçlerin yaratmaya çalıştığı Türk-Kürt etnik temelli yurttaşları birbirine kırdırmayı amaçlayan politikaların en acı sonuçlarından biri olmuştur. Henüz 21 yaşındaki üniversite öğrencisinin babası Ömer Kurt’un da dediği gibi “sosyal demokratların”, “barış yanlılarının” toprakları olarak bilinen Ege bölgesi çatışmaların yarattığı ırkçı/milliyetçi iklimin etkisiyle kültürel ve siyasal dokusunda büyük yaralar alarak tehlikeli bir sürecin içine girmiştir. Bölgemiz yitirdiği 21 yaşındaki gencin yasını tutarken çatışmaların gün be gün artış göstermesi toplumsal yaşamı daha derin kırılma ve ayrışma yaratacak bir atmosfere bırakmaya devam edecektir.

Ülkenin doğusunda gözlemlenen askeri yığınaklar ve sınırötesi kara operasyonu söylentileri önümüzdeki dönem gelişecek büyük bir çatışmanın habercisi olmaktadır. Son olarak geçtiğimiz hafta içerisinde ABD’nin istihbarat desteği ile düzenlenen sınır ötesi hava harekâtı, ülkedeki çatışma iklimine yeniden kaynaklık etmiştir. Ortadoğu’ya egemen olmak ve sözümona “istikrarı” sağlamak isteyen güçlerin de büyük payı olduğunu gördüğümüz bu harekât çatışmaların artarak devam edeceği endişesini yaratmıştır.

Devletin yurttaşların önüne reçete olarak sunduğu silahlı çözüm barışı ve kardeşliği tesis etmenin umutlarını yok etme noktasına getirecektir. Kürt sorunu, demokratik siyaset ve diyalog yolu ile çözülebilir. Bunun yerine operasyonlar yapmak, silahlı çatışmayı körüklemek, çözümsüzlüğü tercih etmektir.

Hükümetin uygulamaya kalktığı “açılım” politikası ise sorunların çözümü yolunda yapıcı adımlar atmaktan uzak, yüzeysel çözümlerin ötesine geçmemiştir. Ülkemizdeki tüm siyasi aktörler önümüzdeki dönemde şiddetlenmesi beklenen çatışmalı sürece karşı sorumluluklarını yerine getirip gerekli tedbirleri almalıdırlar. Aksi takdirde silahlı güçler arasındaki her çatışma ülkenin her tarafında aynı mahallenin komşularını, aynı okulun öğrencilerini karşı karşıya getirmeye devam edecektir. Yurttaşlar arasındaki kırılma-ayrışma telafisi mümkün olmayan bir döneme girecektir.

Çatışmalarda çocuklarını yitiren annelerin cenazelerde ve canlı kalkan olmak için gittikleri dağlarda attıkları çığlıkların ve ağıtların bütün halkımızın ve insanlığın ortak vicdanında yankı bulması ile ancak barış adımlarının atılabileceğini düşünüyoruz. ”Operasyonlar dursun, ölümler dursun, gençlerimiz ölmesin, Şerzanlar yaşasın Ege Bölgesi Kürt ve Türk halklarının kardeşleşmesinin, barış için atılacak adımların öncüsü olsun” diyoruz

Bizler, İzmir ve Ege bölgesinde demokrasiden, emekten,  barıştan, eşit koşullarda bir arada yaşamaktan ve adaletten yana olan kurumlar olarak; bölgemizde demokratik iklimi yaratana kadar barışı tehdit edecek her türlü gelişmeye müdahil olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.

ÇAĞRICI KURUMLAR

Türkiye Barış Meclisi, İzmir Barış Meclisi ve İHD İzmir Şubesi

DESTEKLEYEN KURUMLAR
1- Kesk Şubeler Platformu
2- Kimya Mühendisleri Odası İzmir Şubesi
3- Eşitlik ve Demokrasi Partisi
4- Toplumsal Özgürlük Platformu
5- Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi
6- Barış ve Demokrasi Partisi
7- Sosyalist Demokrasi Partisi
8- Ezilenlerin Sosyalist Partisi
9- Sosyalist Parti
10- Özgürlük ve Dayanışma Partisi
11- Emeğin Partisi
12- Devrimci İşçi Partisi Girişimi
13- İzmir Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği
14- İzmir Süryani Platformu
15- Emekçi Kadınlar Derneği
16- Siyah Pembe Üçgen Derneği
17- Barış Anneleri
18- Sosyalist Gelecek Parti Hareketi
19- Disk Genel İş 5 Nolu Şube
20- Tüm-Tis
21- Ege 78’liler Derneği
22- Mazlum-Der
23- Disk Ege Bölge Temsilciliği
24- Homeros Kültür Sanat Platformu Temsilcisi Şair-Yazar Recai Atalay
25- Türkiye Yazarlar Sendikası ve Pen Temsilcisi Şair – Yazar Asım Öztürk
26- Türkiye Yazarlar Sendikası Temsilcisi Yazar Hasan Devrim
27- Türkiye Yazarlar Sendikası Temsilcisi Yazar Sıtkı Salih Gör
28- Homeros Kültür Sanat Platformu Temsilcisi Yazar Dinçer Günday
29- Şair Yazar Ümit Yaşar Işıkhan
30- Besam Temsilcisi Eleştirmen Mehmet Yaşar Bilen
31- Türkiye Yazarlar Sendikası Temsilcisi Şair- Eleştirmen İbrahim Oluklu
32- Edebiyatçılar Derneği Temsilcisi Şair – Yazar Timuçin Özyürekli
33- Dil Derneği Temsilcisi Birsen Başaran
34-Demokrasi için birlik hareketi
35- DSİP
36- BAK
37- Bitlisiler Derneği,
38- Ağrılılar Derneği,
39- Tatvanlılar Derneği
40-Hakkarililer Derneği
41-Vartolular Derneği
42-Bingöllüler Derneği
43-Karlıovalılar Derneği,
44-Kutlubeyliler Derneği

Bir cevap yazın