TUTUKLU MURAD AKINCILAR’IN SAĞLIK DURUMUNA İLİŞKİN AÇIKLAMA

02.06.2010 30.09.2009 tarihinden bu yana Edirne F Tipi Kapalı cezaevinde tutuklu bulunan Murad AKINCILAR’ın 03.06.2010 tarihli duruşması öncesinde, dikkatinizi çekiyoruz! Geçici bir yargılama tedbiri olan tutuklamanın, tutuklunun fiziksel ve ruhsal sağlığının telafisi zor veya imkânsız zarar tehlikesi altında bulunması halinde derhal gözden geçirilmesi ve gerektiğinde sadece bu nedenle sona erdirilmesinin hukuksal bir zorunluluk olduğuna inanıyoruz.

Akıncılar, hapishanede bulunduğu sırada yaşadığı görme kaybı nedeniyle bir dizi sağlık kontrolünden geçirilmiş, tıbbi bir müdahale görmüştür. Elimizdeki bilgiler “retina dekolmanı” teşhisi ile acil müdahale yapıldığını göstermektedir. 

Bu hastalık için gereken sıkı ve titiz tıbbi desteğin cezaevi koşullarında verilebilmesi mümkün değildir. Cezaevi koşullarının neden olduğu yetersizlik, Murat Akıncılar’ı kalıcı “KÖRLÜK” ile sonuçlanacak çok ağır bir tablo ile karşı karşıya bırakacaktır.

Müdahalenin zamanında yapılmadığı, teşhis, tedavi ve kontrolün gereği gibi yürütülmediği iddiası mevcuttur. Tarafımızdan titizlikle soruşturulacak olan bu ihtimaller, tutuklu-hükümlü sağlık takipleri için yeni değildir ve cezaevlerinde yaşanan yaygın ve sistematik sağlık sorunları ile uyumludur.

Önemli derecede görme kaybı yaratan ve ilerleme tehlikesi bulunan bu rahatsızlığın, başka kişisel etkilerin yanı sıra, kolluğun gözaltında fiziksel güç kullanımı veya diğer kapatma koşulları ile ilişkisi olması ihtimali göz ardı edilmemektedir. Bu halde, işkenceye bağlı bir fiziksel sakatlanma ile karşılaşabiliriz ve bu ihtimalin de titiz bir biçimde takipçisi olacağımız bilinmelidir.

Bugün birinci önemde ve derhal dikkat çekilmesi gereken husus, 03.06.2010 tarihinde yapılacak duruşmasında, sağlığında meydana gelebilecek telafisi imkânsız kalıcı hasarın ve bu hasarın büyümesi ihtimalinin özel ve ciddi bir tahliye nedeni olarak dikkate alınması zorunluluğudur.

Gerek sözü edilen hastalığın gözaltı ve soruşturma koşulları ile ilgisinin işkence suçu kapsamında takibi, gerekse teşhis, tedavi-kontrol sürecinde meydana gelmiş olması ihtimali bulunan ihmalin kurumlarımızca ciddiyet ve titizlikle araştırılacağını bildiririz.

Tutuklu Murad Akıncılar’ın, hekim seçme, düzenli ve kapsamlı tedavi görme, alternatif tedavi ve bakım ihtimallerini kullanabilme haklarının korunması, tutuklama koşullarının sağlığında meydana getirdiği telafisi mümkün olmayan zarara bir son verilmesi düşüncesiyle gecikmeksizin salıverilmesi gerektiğine inanıyoruz.

Kamuoyunun bilgisine sunarız.

Saygılarımızla.

Prof.Dr. Şebnem Korur FİNCANCI

Avukat Öztürk TÜRKDOĞAN

Avukat Selçuk KOZAĞAÇLI

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı

İnsan Hakları Derneği Başkanı

Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı

Bir cevap yazın