CEZAEVLERİ ve MARAŞ KATLİAMI AÇIKLAMASI

Bugün 19 Aralık;  ülkemizin tarihine kara bir gün olarak geçen cezaevlerine yapılan ölüm saldırılarının ve Maraş’ta alevi toplumuna yönelik gerçekleştirilen katliamın başladığı gündür. 

Güvenlik güçleri, 19 Aralık 2000 günü 20 cezaevine operasyon yapmıştı. Operasyon sonucu ikisi asker 32 kişi yaşamını yitirmiş ve yüzlerce mahpus yaralanmıştı. Bu ölümlerin 5’i (1’i asker)  Çanakkale cezaevinde yaşanmıştır. F tipi cezaevlerine nakillere karşı çıkan mahpuslar;20 Ekim 2000 tarihinde 20 cezaevinde açlık grevi yapmaktaydı.

19 Aralık operasyonuna Adalet Bakanlığı, “Hayata Dönüş Operasyonu” diyordu. Oysa hem operasyonda onlarca insan yaşamını yitirmiş, yüzlercesi yaralanmış; hem de açlık grevleri ölüm orucuna dönüşmüş ve ölenlerin sayısı yıllar içersinde artarak 122’ye ulaşmıştı.

İnsan Hakları Derneği, 16–17 Kasım 2002 tarihinde yapılan 11. Olağan Genel Kurulu’nda aldığı kararla, “19 Aralık” gününü, “19 Aralık Cezaevlerinde İnsan Hakları İçin Mücadele ve Dayanışma Günü” ilan etti.

 19 Aralık operasyonunun 10. yılında bir kez daha kamuoyuna ve yetkili makamlara sesleniyoruz:

• Tüm mahpusların insan onuruna saygı gösterilmelidir.
• Hiçbir mahpus tecrit ve izolasyon koşullarında tutulmamalıdır.
• 19 Aralık katliamı davası sorumluları yargılanmalıdır. Zamanaşımı usulü ile uygulanan cezasızlık politikasına son verilmelidir.
• Cezaevleri sivil izlemeye açık hale getirilmelidir.
• Cezaevlerinde mahpusların, aileleriyle ve avukatlarıyla ve genel olarak dış dünya ile iletişim haklarına saygı gösterilmelidir.

Değerli dostlar; bugün aynı zaman da MARAŞ KATLİAMI’na yol açan olayların başladığı gündür.

19 Aralık 1978 de başlayan ve 1 hafta süren olaylarda alevi halkın yaşadığı mahallelere devletin gözü önünde saldılar olmuş ve bu olaylarda;100 ün üzerinde insan vahşice katledilmiş,1000 civarında insan da yaralanmıştı. Bu olaylar gerekçe gösterilerek 13 ilde sıkıyönetim ilan edilmişti.

Aradan geçen 32 yıla rağmen ne bu katliamın gerçek sorumluları yakalandı ne de toplum vicdanını rahatlatan bir yargılama yapıldı. Olaylara karışıp sözde yargılananlar ise kısa sürede salıverildiler.

Maraş Katliamı ve sonrasında yaşanılan hukuksuzluğu unutmadığımızı ve unutturmayacağımızı belirtmek istiyoruz.

Maraş katliamı dosyasının yeniden ele alınarak olayların gerçek sorumlularının bulunup yargılanmasını talep ediyor; bu olaylarda yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz.

İHD ÇANAKKALE ŞUBESİ

Bir cevap yazın