Hukukun Üstünlüğü İlkesini Yok Sayan Emekli General Edip BAŞER Derhal Görevden Alınmalıdır

“Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik ve sosyal bir HUKUK DEVLETİDİR” (Anayasa md.2).
“Memurlar ve diğer kamu görevlileri Anayasa ve kanunlara sadık olarak faaliyette bulunmakla yükümlüdürler.” (Anayasa md.129).
“Devlet memurları herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin yararını veya zararını hedef tutan bir davranışta bulunamazlar; görevlerini yerine getirirken hiç bir şekilde siyasi veya ideolojik amaçlı beyanda ve eylemde bulunamazlar…” (Devlet Memurları Yasası md.7)
Halen Terörle Mücadele Koordinatörü görevini yürüten ve kamu görevlisi sıfatını taşıyan Emekli General Edip BAŞER, halkın oyları ile seçilmiş olan belediye başkanlarını töhmet altında bırakan ve görevden alınmalarını isteyen söylemleri ile, hem Anayasa’ya ve hem de Devlet Memurları Yasası’na aykırı davranmak suretiyle suç işlemiştir.
Son dönemlerde hemen her gün görevli ya da emekli askerlerin hukuk devleti ilkesini göz ardı eden, demokratik ilkelerle bağdaşmayan, siyasi söylem ve davranışları basına yansımaktadır. Ve ne yazık ki bu söylem ve eylemlerle ilgili herhangi idari ve yargısal bir işlem yapılmamakta, mekanizmalar harekete geçmemektedir. Bu da Türkiye’nin “hukuk devleti” niteliğini tartışmalı hale getirmektedir.
Anayasa’ya göre “Herkes … kanun önünde eşittir.” (md.10) ve, “Anayasa hükümleri, yasama, yürütme ve yargı organlarını ve diğer kuruluş ve kişileri” bağlar. (md.11)
Bazı kişi ve kurumların “hukukun üzerinde” olduğu sonucunu doğuran bu tür eylem ve söylemlere son verilmesi yönünde bütün sorumlu organları göreve çağırıyoruz. Görevlerinin sınırı dışına çıkan, doğrudan sivil kurumları hedef gösteren ya da bu kurumları baskı altında tutmaya çalışanlar hakkında, görev ve sıfatları ne olursa olsun, görevden alma ya da uzaklaştırma dahil her türlü idari ve yargısal işlemlerin gecikmeksizin yapılması gerekir. Aksi takdirde, hukuk devletinden ya da demokratik ilkelerden söz edilemez.
Av.Yusuf ALATAŞ
Genel Başkan

Bir cevap yazın