İHD Yöneticisi Avukatlara Ceza Yağdırıldı

 

95-İHD MYK üyesi Avukat Hasan Anlar, İHD Ankara Şube Başkanı Avukat Halil İbrahim Vargün, İHD Ankara Şube eski Başkanı Avukat Filiz Kalaycı ve İHD üyesi Avukat Murat Vargün yargılandıkları, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin (CMK 250. Madde ile görevli) 2009/309 E sayılı davasında, 24 Ocak 2013 günü görülen duruşmasında, ağır cezalara çarptırıldı. Av. Filiz Kalaycı’ya 7 yıl 6 ay, Av. Hasan Anlar’a, Av. Halil İbrahim Vargün’e, Av. Murat Vargün’e 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

11 Aralık 2012 günü de İHD MYK üyesi Av. Tugay Berk ve Av. Sevil Aracı Bek, Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından bir gösteriye katılmaktan dolayı, (TCK 220/6. maddeden) 3 yıl 1 ay 13 gün hapis cezasıyla cezalandırılmışlardı.

İHD yöneticisi avukatlar mesleki faaliyetleri ve insan hakları savunuculuğu faaliyetleri kapsamında yasadışı silahlı örgüt üyeliği ile suçlanıp (TCK 314/2) cezalandırıldılar. Bu karar polis devletinde, başta avukatlar olmak üzere insan hakları savunucularının ve dolayısıyla hiç kimsenin hukuk güvenliğine sahip olmadığını gösterdi. Özel yargılama sistemi siyasal iktidarın isteği doğrultusunda çalışmaya devam etti. Yargı yoluyla İHD’ye ve yöneticilerine yönelik bu politikayı kınıyoruz. Mahkemenin kararını protesto ediyoruz.

24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü, Avrupa Demokrat Avukatlar (AED) öncülüğünde, Madrid’de Basklı dört işçi sendikası avukatı ile bir çalışanın 24 Ocak 1977’de katledilmesi sebebiyle belirlenmiş ve ilk kez 2010 yılında İran’daki avukatlar için bir girişim başlatılmıştır. Geçtiğimiz yıl ise Türkiye’de mesleklerini ifa ettikleri için politik nedenlerle tutuklanan avukatlara ithaf edilmişti. Böyle bir günde İHD’li avukatlara ceza verilmesi dünya insan hakları sistemine meydan okumaktır. Dünyadan bihaber olmaktır. Yargıdaki keyfilik sınır tanımamıştır.

Bu haksız ve hukuksuz karar, insan hakları savunucularının hak arama faaliyetlerini ve avukatların savunmanlık faaliyetlerini engelleyemeyecektir. İnsan hakları savunucuları ve avukatlar, hak mücadelesi verenlerin, ezilen birey, sınıf, cins, halklar ve siyasal iktidar tarafından ötekileştirilenlerin yanında olmaya devam edecektir.

Polis devletine karşı adalet arayışımız inadına devam edecektir.

 

İnsan Hakları Derneği Merkez Yönetim Kurulu

 

Bir cevap yazın