SURİYE’DE KİMYASAL SİLAHLARLA YAPILDIĞI İDDİA EDİLEN KATLİAMI KINIYOR, SURİYE’DEKİ TÜM KATLİAMLAR İÇİN BM VE UCM’Yİ GÖREVE DAVET EDİYORUZ.

22.08.2013

21 Ağustos 2013 günü dünya medyasında yer alan haberlere göre Suriye’de Şam kırsalında bulunan çeşitli yerleşim birimlerinde kimyasal silah kullanıldığı iddia edilerek yaklaşık 1300 civarında sivilin yaşamını yitirdiği ve böylece son yılların en büyük katliamlarından birisinin yapıldığını öğrenmiş bulunmaktayız. Yaşamını yitiren insanların büyük çoğunluğunun çocuk ve kadın olması, görüntülerde yaşamını yitiren insanların vücutlarındaki belirtiler katliamda kimyasal silah kullanıldığı iddiasının güçlü olduğunu göstermektedir. Bunun yanı sıra Suriye’nin Rojava Bölgesinde silahlı çetelerin sivillere yönelik katliamlarının devam ettiğini de belirtmek gerekir. Silahlı çetelerin sivillere yönelik saldırılarında yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği ancak buna karşın başka Türkiye olmak üzere batılı ülkelerin yeterli tepkiyi vermediği gerçeğinin bizleri derinden üzdüğünü de vurgulamak isteriz. İç savaş yaşayan Suriye’de gerek rejim kuvvetleri tarafından gerekse de rejime muhalif silahlı unsurlar tarafından kullanılan silahlı yöntemler sık sık eleştirilmiş ve olayların bağımsız uluslararası organlarca soruşturulması talep edilmişti. Kimyasal silah kullanıldığı iddialarını araştırmak üzere BM heyetinin Suriye’de olduğu bir sırada böylesi bir katliamın yaşanmış olması Suriye’deki iç savaşın boyutunun giderek derinleştiğini göstermiştir. Bu nedenle BM heyetinin olay yerine giderek olayı incelemesi ve inceleme üzerine olayın sorumlularının tespit edilmesi amacı ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin etkili yöntemlere başvurması gerekmektedir. 

Ortadoğu’da yaşanan son gelişmeler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi başta olmak üzere BM İnsan Hakları Sözleşmelerinin uygulanmadığını ve BM’nin de insan hakları değerlerine maalesef sahip çıkmadığını göstermektedir. İnsan hakları değerlerindeki bu aşınma insanlığı daha büyük bir kaosa sürüklemektedir. İnsan hakları değerlerindeki aşınmayı bir nebze bile önlemek amacı ile BM Güvenlik Konseyinin gerek Suriye’de gerek Mısır’da gerekse de herhangi bir ülkede meydana gelen olaylarda işlenen insanlığa karşı suçlar ve soykırım suçlarını derhal soruşturmak ve gerekli tedbirleri almak için Uluslararası Ceza Mahkemesini(UCM) daha işlevsel bir hale getirmesi gerekmektedir. Ülkelerin olaylara siyasal yaklaşımları insan hakları değerlerinin aşınmasına sebep olmuştur. Bu aşınmanın ancak belirli suçların önlenmesi noktasında sona erdirilmesi için ilkesel tutumlar takınılması amacıyla BM Güvenlik Konseyi’nin veto yetkisi olan ülkelerin bu yetkisinin kaldırılması ve yapısının değiştirilmesinin gerekli olduğunu belirtmek isteriz. 

İHD olarak Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı iddia edilerek yapılan katliamı ve diğer tük katliamları kınıyor, sorumlularını lanetliyoruz. Bu olayların soruşturulması için BM Güvenlik Konseyi’nin bir an önce UCM Savcılığını görevlendirmesini talep ediyoruz.

 

İnsan Hakları Derneği

Bir cevap yazın