İnsan Hakları Savunucuları Tehdit Edilemez

23.10.2014

İHD Siirt Şube Başkanımız ve Siirt’ten Öte haber sitesinin genel yayın yönetimi Zana Aksu hedef gösterilmektedir.

İHD kurulduğu günden bu yana her zaman insan hak temeli mücadele yürüten, insan hak ihlallerinin yaşanmaması için mücadele veren ve yaşanan ihlallerini kamuoyu ile paylaşan bir kurum olmuştur.

İnsan hakları savunuculuğu görevini tüm olumsuzluklara ve baskılara rağmen her koşulda tarafsız ve objektif bir şekilde yerine getiren yönetici ve aktivistlerimize yönelik saldırılar ve baskılar devam etmekle birlikte bazı kesimler tarafından da savaş çığırtkanlığı gibi söylemlerle hedef gösterilmeye çalışılmaktadır.

En son 1 Ekim 2014’te, IŞİD çetelerinin Kobanê’ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla Siirt’te 3 gün boyunca yaşanan gösteriler sonucunda meydana gelen olayları kendisine ait olan Siirtten Öte haber sitesinde yayınladığı için Siirt Milletvekili Osman Ören tarafında tüm kurum temsilcileri önünde Şube başkanımız Zana Aksu’yu “savaş çığırtkanlığı” yapıyor türünden haber yapmakla suçlamış ve hedef göstermiştir. Şube başkanımıza yönelik bu tür karalama ve hedef gösterilme söylemleri yine Eylül ayında Siirt ilinde yaşanan bir olay nedeniyle Siirt il izleme komisyonunun Siirt valisiyle yaptığı görüşme esnasında Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz tarafından da dille getirilmiştir.

En son örneği de 23 Ekim 2014 tarihinde Siirt Belediyesi resmi internet sayfasının hack’lenmesi sonucu “Zana Aksu’nun Hüda-Par binasını yaktığı” gibi söylemlerle açık bir şekilde hedef haline getirilmiştir.

Tüm bu söylem ve yönelimlere rağmen adli mercilerin bu güne kadar gerekli girişimlerde bulunmaması bizler açısından manidardır. Zaten İHD Siirt yönetici ve üyelerinin de bu dönemde gözaltına alınması bilinçli bir şekilde Şube başkanımız başta olmak üzere şubemiz ve yöneticilerimizin hedef haline getirildiği gözler önüne serilmektedir.

İnsan hakları derneği yöneticileri ve aktivistleriyle birlikte 1986 yılından beri başlattığı bu mücadeleyi onurlu bir yaşam, hak ihlallerinin yaşanmaması, barışın tesisi ile özgürlük ve eşitliğin sağlanması için tüm baskı ve sindirme politikalarına rağmen mücadelesinden ödün vermeden yoluna devam edeceğini ifade etmek isteriz. Yetkili makamları BM İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirgesine uymaya davet ediyoruz.

Şube başkanımız Zana Aksu’ya yönelik gelişebilecek bir yönelimde başta ilin mülkü amiri olmak üzere AKP Siirt Milletvekili Osman Ören’in sorumlu olacağını belirtiyor, adli mercileri de gerekenleri yapmaya devam ediyoruz.

İHD GENEL MERKEZİ

Bir cevap yazın