Uluslararası Guantanamo Kapatılsın Günü’nde Harekete Geçin!

 

Küba’nın Guanatanamo Körfezindeki Amerikan tutuklular kampına ilk tutuklular 11 Ocak 2002 tarihinde getirildi. 11 Ocak 2008 Guantanamo’daki belirsiz tutukluğunun altıncı yıl dönümü olacak. Hala 300 kişi orada tutulmaktadır.

Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FİDH), Amerika’daki üye örgüt Anayasal Haklar Merkezi (CCR) ve İşkencenin Tanıkları isimli örgütle beraber 11 Ocak gününün Uluslararası Guantanamo Kapatılsın Günü olması çağrısı yapmaktadır. Bugün bir yandan uluslararası utanç günü olacak, diğer yandan da sivil toplum kuruluşları açısından da hukukun üstünlüğünün yeniden inşası talebi için de bir fırsat olacaktır.

 

Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, yabancı hükümet yetkilileri, önemli insan hakları örgütleri ve diğer kurumlar tarafından Guantanamo’nun kapatılmasıyla ilgili sık sık tekrarlanan çağrılara rağmen; bugün hala yaklaşık 300 kişi süresi belirli olmayan tutukluluk koşullarında tutulmaya devam ediyor. Bu kişilerin çoğunluğu mahkeme önünde aklandı ancak Guantanamo’da çürümeye devam ediyor. Bu kişiler Guantanamo’da tutulmaya devam ediyor çünkü gidecek bir yerleri yok, ülkelerine dönmeleri durumunda infaz edilecekler. ABD bu kişilere güvenli bir barınak vermeyi reddediyor. Bazı Guantanamo tutukluları gönderilmemeleri gerektiği halde, ciddi hak ihlalleri (yargısız infaz, işkence ve ‘kaybolma’ da dahil) ile tanınan ülkelerine zorla geri gönderildi.

Ocak 2007’de FİDH ve CCR; Avrupa Birliği üyesi devletlere ülkelerine dönmeleri durumunda işkence tehlikesiyle karşı karşıya olan tutukluları üçüncü bir ülkede ikamet ettirmeleri çağrısıyla kampanya gerçekleştirdi. 70’den fazla parlamenter Eylül 2007’de başvuruyu destekledi ve Avrupa Parlamentosu tüm AB Üyesi Devletlere ülkelerine gönderilmeleri durumunda işkence riskiyle karşı karşıya olan Guantanamo tutuklularını ikamet ettirmeleri isteğiyle 12 Aralık 2007 tarihinde bir önergeyi kabul etti.

Diğer bir olumlu gelişmeyse BM İnsan Hakları Komisyonu'nun İnsan Hakları ve Terörizmle Mücadele Raportörü Martin Scheinin’in ABD’ye yaptığı son görev seyahatiyle ilgili raporu BM İnsan Hakları Konseyi’ne sundu. Rapor Guantanamo’nun kapatılması çağrısında bulunuyor ve uluslararası korumaya ihtiyaç duyan tutukluların ikamet ettirilmesinde diğer ülkelerin yardımcı olması önerisini sunuyor.

2008 yılı dönüm noktası olabilir. Ve dönüm noktası olabilme ihtimalinin tek nedeni yeni bir ABD Başkanı ve Yönetimi seçilecek olması değil. ABD Anayasa Mahkemesi tutuklular adına mahkemeye getirilen bir dosyayı ele alıyor. Bu dosyada CCR taraflardan birisidir ve FİDH dışarıdan özet dosya sunmuştur. Yargıçlar ABD vatandaşı olmayan tüm tutukluların tutukluluk durumlarına ilişkin mahkemeye itiraz hakkını (habeas corpus hakkı) askıya alan “Askeri Komisyonlar Kanunları 2006’nın” yasallığıyla ilgili kararını 2008 baharı bitmeden önce açıklayacak.

Guantanamo’daki durum dünyadaki tüm bölgeleri etkilemektedir. Guantanamo cezaevi diğer birçok Devlet için bu konuda kötü bir emsal oluşturmaktadır. Ayrıca Guantanamo cezaevi terörizmle mücadele adı altında insan, sivil ve siyasi hakların yok edilmesini cesaretlendirdi ve yasallaştırdı.

11 Ocak gününü işkencenin, süresi belirsiz tutukluluğun ve adaletin yok sayılmasının kınandığı bir gün yapalım. Korkunun yerine cesaret, intikamın yerine adalet ve hapsetmenin yerine hümanizmin seçilmesi için daha fazla çaba gösterelim.

 
İNSAN HAKLARI DERNEĞİ TÜRKİYE İNSAN HAKLARI VAKFI

Bir cevap yazın