İçişleri Bakanlığı’nın Üniversite Gençliğine Yönelik Genelgesi

“İçişleri Bakanlığı’nın Üniversite Gençliği Üzerinde Baskı Kurmaya, Özgürlüklerini Kısıtlamaya, Özel Yaşamlarına Müdahaleye Yönelik Genelgesi, Uygulamaya Sokulmadan İptal Edilmelidir”

Basından edinilen bilgilere göre; İçişleri Bakanlığı, “üniversite gençliğinin terör örgütlerinin etkisinden kurtarılması” bahanesi ile polise “gençleri kötü alışkanlıklara itici faaliyetlerde bulunan bar, pavyon, kahvehane, otel ve diskotek gibi eğlence ve konaklama yerlerinde” kontroller yapma ve “bu yerlerde uygunsuz halde bulunan öğrencilerin üniversite rektörlüklerine bildirilmesi” görevi veren bir gizli genelge yayınlamıştır.

Ayırtım gücüne sahip ve üniversite öğrencisi konumundaki gençlerimizi tümüyle polis kontrolüne ve onların çoğu kez kişisel değerlendirmelerine tabi tutan bu yaklaşım, kişi özgürlüğü, özel hayatın gizliliği ile düşünce ve ifade özgürlüğüne açıkça aykırıdır. Bu genelge, belli düşüncelere sahip olan ve bu düşüncelerini açıklayan öğrencilerin üniversite dışındaki yaşamlarının da polis denetimine tabi tutularak, baskı altına alınmasının bir aracı olarak kullanılacaktır. Ayrıca, kişilerin özel yaşamı da sürekli olarak polis vasıtası ile izlenebilecektir. Rektörlükler aracılığı ile cezalandırılma tehdidi öğrenciler üzerinde devamlı bir baskı oluşturacaktır. Polise üniversite gençlerine “uygunsuz davranış içerisinde olduğu” gerekçesi ile müdahale etmesinin önü açılacaktır. Aynı genelge ile, üniversite öğrencilerinin yurt yaşamlarının da sıkı bir denetim altına alınması öngörülmüştür.

Söz konusu genelge, üniversite gençliğini potansiyel bir tehlike olarak gören bu anlayışın ürünüdür.

İHD, sözü edilen genelgenin derhal yürürlükten kaldırılması için gerekli her türlü girişimi yapacaktır. Hiç kimsenin üniversite gençliğini potansiyel bir tehlike olarak görme ve bunun sonucu olarak onların özgürlüklerini kısıtlama, özel hayatlarına müdahale etme ve baskı altına alma hak ve yetkisine sahip değildir.

İçişleri Bakanlığı’ndan basında yer alan genelgeyi derhal iptal etmesini talep ediyoruz.

Av.Yusuf ALATAŞ
Genel Başkan

Bir cevap yazın