ORTAK BASIN AÇIKLAMASI

Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü, Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH), İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Mazlum Der

Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu temsilcilerinin oluşturduğu ortak bir heyet, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, İnsan Hakları Derneği ve Mazlum-Der’le birlikte Türkiye hükümet yetkilileriyle görüşmelerde bulunmak için bu hafta Ankara’daydı. Birlikte oldukları süre içinde Türkiye’nin insan haklarına saygıya doğru gösterdiği gelişmelerle ilgili, Türkiye’de konuşulan Türkçe’den farklı dillerde yayın yapılmaya başlanması ve dört eski DEP milletvekili Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak’ın, 10 yıl hapis yattıktan sonra şartlı olmasına rağmen, serbest bırakılması gibi tarihi olaylara tanık oldu. Altı kuruluş 8 – 10 Haziran tarihleri arasında bakanlar, üst düzey hükümet görevlileri ve Türkiye’de sürmekte olan reform süreciyle doğrudan ilgili kişilerle görüştü.

Sivil toplum kuruluşları son yıllarda gerçekleştirilen çok sayıda yasal reformları memnuniyetle karşılamaktadır. Ancak, hala yasalarda bulunan eksiklikler ve reformların hayata geçirilmesine dair kaygılar sürmektedir. STKlar Türkiye hükümet yetkililerini insan haklarının tamamen korunması için acil pratik adımlar atması yönünde teşvik etmiştir. Dile getirilen kaygılar arasında işkence ve kötü muamele iddialarının devam etmesi; ifade, örgütlenme, toplanma ve din özgürlüklerinin ve adil yargılanma hakkının ihlal edilmesi bulunuyor. Heyet ayrıca cezaevleri, ulusal azınlıklar, bağımsız adli tıp kurumlarının olmaması dahil insan hakları ihlallerinin bağımsız olarak soruşturulmaması ve doğu ve güneydoğu bölgelerinden yerinden etmeler gibi konularda da kaygılarını dile getirdi.

Gerçekleştirilen ciddi ve yapıcı diyalog, Türkiye hükümeti yetkililerinin insan hakları örgütleriyle giderek daha fazla müzakere etmeye açık olduğunu göstermektedir. Toplantılar sırasında STKlar hükümete insan hakları savunucularına yönelik hukuki tacizin sona erdirilmesi, BM İnsan Hakları Savunucuları Bildirgesinin kamuoyunda yaygınlaştırılması ve gelecekte yapılacak reformlar hakkında sivil toplumla daha sistematik olarak görüşülmesi için çağrıda bulundu.

Yapılan toplantılar sırasında hükümet, insan hakları ihlalleriyle ilgilenme konusundaki kararlılıklarında ciddi olduklarını dile getirerek heyete çeşitli bakanlıklar tarafından alınan ve alınması planlanan tedbirlerle ilgili bilgi verdi.

Toplantılar son derece olumlu bir havada geçti. Heyette bulunan altı insan hakları örgütü gelişmeleri yakından izlemeye devam edecek.
 

Bir cevap yazın