Afife Mintaş’ a Yapılan Çirkin Saldırı, İnsanlığa Yapılmış Saldırıdır

İHD Diyarbakır Şubemize Diyarbakır DEHAP Kadın Kolları Yöneticisi Afife Mintaş tarafından yapılan başvuruyu, uluslararası İnsan Hakları haftasında gerçekleşmiş olması bakımından ayrıca düşündürücü bulmaktayız.

Başvurucu Mintaş' ın yakınmalarına göre, Diyarbakır DEHAP Kadın Kolları tarafından 09.12.2003 tarihinde "Anadilde öğrenim" talebini içeren dilekçeler Valilik makamına sunulmak istenmiş, ancak il Emniyet Müdürlüğüne bağlı güvenlik görevlileri tarafından fiziki saldırı gerçekleştirilerek, yasal ve demokratik hak olan basın açıklaması yapma hakkı ihlal edilmiştir. Gerçekleşen saldırı esnasında darp edilenler arasında başvurucu Mintaş' ın bulunduğu bilgisi de tarafımıza iletilmiştir. Aynı gün Mintaş'ın ağabeyi Zeki Mintaş da, başvurucu Afife Mintaş'a yönelik olarak tehdit edilmiş ve darp edilmiştir.

Başvurucu, aynı gün akşam saat 18:00 sularında DEHAP Merkez İlçe Binası'ndan ayrıldıktan sonra, Yıldız durağının karşı tarafında düşen ve Jandarma Komutanlığı lojmanlarının bulunduğu sokakta yürürken yanına hızla yaklaşan ve motor sesi yüksek, Şahin ya da Doğan marka olduğunu düşündüğü beyaz renkte sivil bir araçta bulunan şahıslar tarafından iki kolundan tutularak zorla araca bindirildiği yakınmasında bulunmaktadır. Başvurucu, aracın içindeyken aracın durdurularak ışıklarının söndürülmesinden sonra, birinin elleri ile gözlerinin kapatıldığını, ağzına silah dayandığını, ağzını açmaya zorlanarak içine doğru idrar boşaltılması tehdidinde bulunulduğunu, içlerinden birinin cinsel organının gösterilmesi suretiyle tecavüzle tehdit edildiğini, ellerinde bıçakla boyun kısmının sürtünme suretiyle darp edildiğini, kaybedilmek suretiyle öldürülme ve tecavüz tehdidine maruz kaldığını, fiziki olarak cinsel şiddet ve hakarete maruz kaldığını aktarmaktadır.

Başvurucunun, kendisini kaçıran ve işkence uygulayan kişilerce sürekli olarak "siz devletle başedemezsiniz" ve "eğer bundan sonra bizimle birlikte hareket etmezsen başına gelecekleri sen düşün ve bir daha DEHAP' a gitme" şeklinde tehditlere maruz kalması, faillerin kimliklerini açığa çıkartır niteliktedir.

Failler, ülkemizi hak ihlalleri, baskı, yasaklamalar ve işkenceyle karanlığa sürüklemek isteyen güçlerdir.

Failler, demokrasiyi içine sindiremeyen, kendisine muhalif olmayı demokrasinin bir gereği olarak addetmeyip, "düşman" olarak görenlerdir.

Failler, gelecek kuşaklarımıza toplumsal barışın ve hoşgörünün tesis edildiği aydınlık bir gelecek değil, karanlık bir gelecek bırakmak çabasını güdenlerdir.

Failler, ülkemizde insan hakları ve özgürlüklerinin kullanılmasını fiziki ve psikolojik şiddetle, yaşam hakkına yönelik ihlallerle, askeri operasyonlarla ortadan kaldırmaya çalışan demokrasi karşıtı güçlerdir.

Failler, toplumsal muhalefet içinde bulunan kadına yönelik saldırılarla onları toplumsal mücadelelerinden alıkoymak çabasındakilerdir. N.Ç.'ye tecavüz ederek insanlığa karşı suç işleyenlerdir, Ş.E.'lere, Şükran Aydın'lara tecavüz suçunu gerçekleştirerek çocuklarının karşısına çıkacak yüzü ve insan onurunu taşımayanlardır.

Failler, İstanbul' da DEHAP Kadın Kolları Yöneticisi Gülbahar Gündüz' ü zorla kaçırarak tecavüz edenlerdir.

Afife Mintaş' a yönelik gerçekleşen çirkin saldırının faillerinin adresleri bellidir. İHD olarak, işlenen suçun takibi için hukuksal mekanizmalara başvuru olmak üzere tüm girişimlerde bulunacağımızı ve sonuna kadar, Mintaş' ın, Mintaş' ların yanında olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyoruz.

Kadına yönelik olarak işlenen fiziksel ve cinsel şiddet suçunun mağdurunun tüm toplum ve insanlık olduğundan hareketle de, tüm demokrasi güçlerini ve demokratik kamuoyunu konuyla ilgili olarak duyarlılığa davet ediyoruz.

Av. Reyhan YALÇINDAĞ
İHD Genel Bşk. Yrd.

Bir cevap yazın