Bingöl: Yasaklar Kenti

Bingöl'de, depremzedelerin üzerine polis minibüslerinin sürülmesi olayı yaşandığında, kamuoyu bu tür müdahaleye tepki göstermişti.

Aslında son yıllarda Bingöl'de idarenin, basın açıklaması yapanlara, barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüş hakkını kullanmak isteyenlere ve ifade özgürlüğü hakkını kullananlara yaklaşımına bakıldığında, minibüsle yurttaşların üzerine yürünmesine şaşırmamaları gerekir.

Bingöl'de demokratik kitle örgütlerinin, insan hakları savunucularının etkinlikleri sürekli yasaklanmaktadır. İHD ve diğer demokratik kitle örgütlerinin yöneticileri hakkında çok yoğun bir yargı baskısı işletilmektedir. Örnek olsun, son iki yılda, İHD Bingöl şube başkanı hakkında açılan dava ve soruşturma sayısı 49'u bulmuştur.

Bugün Türkiye'nin çeşitli illerinden Bingöl'e giden ve "barış masası oluşturmak" isteyen 100'ün üzerinde kadın gözaltına alınmıştır. Aralarında İHD Genel Başkan Yardımcısı Eren Keskin ve Bursa Şubesi Başkanı Ayşe Batumlu da bulunmaktadır. Onları Bingöl'de karşılayanlar da, (aralarında İHD Bingöl Şube başkanımız Rıdvan Kızgın'da bulunmaktadır) gözaltına alınmıştır.

Gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmalarını istiyoruz. Uygulamayı protesto ediyoruz. Kamu otoritelerinden beklenen, demokratik haklarını barışçıl biçimde kullanmak isteyen yurttaşlarımıza, yardımcı olmalarıdır.

Hüsnü Öndül
Genel Başkan

Bir cevap yazın