İnsan Hakları Savunucularını Sürgünle Yıldıramazsınız

İnsan Hakları Derneği Gaziantep Şubesi Üyesi, İnsan Hakları Derneği Genel Merkezi Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Mesut Aslan, Şahinbey Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü’nde psikolog olarak görev yapmakta iken, sosyal medya hesabından yapmış olduğu düşünce açıklaması mahiyetindeki, şiddeti teşvik etmeyen paylaşımları sebebiyle hakkında adli ve idari soruşturma başlatılmıştır. Gaziantep Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından, Mesut Aslan görevden uzaklaştırılmış, Gaziantep 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 2015/1194 sorgu sayılı dosyasında 24.11.2015 tarihinde şüpheli Mesut Aslan’ın örgüt propagandası yapmak suçundan tutuklanmasına karar verilmiştir.

Gaziantep 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılama neticesinde MYK Üyemiz Mesut Aslan üzerine atılı tüm suçlamalardan beraat etmiş, haksız tutuklandığı aşikar olmuştur. Mesut Aslan beraat etmesinin ardından 04.03.2016 tarihinde disiplin soruşturması gerekçe gösterilerek, Gaziantep Valiliği Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından; Trabzon İli’ne sürgün edilmiştir.

Mesut Aslan’ın facebook paylaşımları ile Anayasa ve İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınmış, evrensel hukuk ilkesi olan, düşünce ve ifade özgürlüğü hakkını kullanmıştır. Söylemlerin içeriğinde şiddeti öven bir yan ve hakaret olmadığı sürece, sırf düşünce ve ifadesinden dolayı idari soruşturma başlatılarak sürgün edilmesi ile üyemizin düşünce ve ifade özgürlüğü hakkı ihlal edilmiştir. Oysa ki, AİHM’de Türkiye bu konuda defalarca yargılanmış ve mahkum olmuştur.

Gaziantep Valiliği Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün Şubemiz üyesi Mesut Aslan’ı kendi talep ve istemi olmadan Trabzon İli’ne sürgün etmesi, ondan psikologluk mesleğini bırakmasını istemek demek olduğu gibi, Mesut Aslan’ın Trabzon’da ırkçı yönelimlerle karşılaşacağı konusunda derin kuşku ve şüphelerimiz bulunmaktadır.

Gaziantep Valiliği Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü derhal yanlış kararından dönmeli, sürgün kararını iptal etmelidir, kaldı ki Mesut Aslan’ın suçsuzluğu mahkeme kararıyla ispat edilmiştir.

Tüm ilgilileri bu konuda derhal sorumluluğa davet ediyor, konunun hukuki, siyasi ve kamuoyu babında takipçisi olacağımızı bildiriyoruz.

 

İnsan Hakları Derneği Gaziantep Şubesi Yönetim Kurulu

Bir cevap yazın