Kadının Emeğini ve Yaşamını Değerli Kılan Bir Dünya İçin

Yüreğinin sesini dinlediği için Mardin'de ailesi tarafından öldürülmeye çalışılan ve 22 Kasım 2002'den bu yana yaşam mücadelesi veren Şemsiye'ye,şiddete ve savaşa karşı bir araya gelen tüm kadınlara adaletin, onurun ve umudun gününden selam olsun.

92 yıldan bu yana kutlanmakta olan Dünya Kadınlar Günü, bugün bir savaş öncesinde kutlanacak. Bu 8 Mart da kadınlar, en temel insan haklarının korunması için olmazsa olmaz koşul olan barış için bir araya gelecekler. Yalnızca Türkiye'de değil dünyanın çeşitli yerlerinde milyonlarca kadın "Öldürmeye Değil Yaşatmaya Yatırım" sloganı altında savaşa karşı tek bir yürek, tek bir ses olacaklar.

ABD askerlerinin, Türkiye militarist güçlerinin de onayıyla, bu ülke toprakları üzerinden hazırlandığı insanlık dışı saldırının sonuçlarını tahmin etmemek olanaklı değil. Savaşlarda çoğunlukla kadınların ve kız çocuklarının maruz kaldıkları ihlaller bilmediğimiz olgular değil. Bildiğimiz bir başka şey ise savaşları başlatanların, savaşlarda insan haklarını ihlal edenlerin dokunulmaz oldukları. 2002 yılında yürürlüğe giren Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kuruluş tüzüğünde tecavüz, cinsel kölelik, zorla fahişelik, zorla hamile bırakma, zorla kısırlaştırma ve cinsel şiddet gibi doğrudan kadınları ve kız çocuklarını hedef alan suçları, savaş suçu ve insanlığa karşı işlenmiş suç olarak tanımlanmaktadır. Bugün Irak'a yönelik bir saldırıya destek veren ülkelerin çoğu Türkiye'de dahil olmak üzere bu tüzüğü onaylamamıştır. Bu tüzüğe imza atmamanın tek anlamı vardır. İnsanlık suçu işlemekten kaçınmamak.

Biz kadınların yaşamda ve yasalarda gerçek eşitliğinin ve özgürlüğünün gerçekleşmesi için mücadele eden insan hakları savunucuları, insan haklarının yaşam bulması, demokrasi ve barışın egemen olması için SAVAŞA HAYIR diyoruz.

Bütün Dünya Kadınlarının Gününü kutluyoruz, bu günün genelde insanlık ailesi, özelde kadınlara barış, demokrasi ve özgürlük getirmesini diliyoruz.

Yaşasın Barış, Yaşasın Dünya Kadınlar Günü

İnsan Hakları Derneği

Bir cevap yazın