Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü’nün Türkiye Tarafından Onaylanması İçin Çağrı

Değerli Basın Mensupları;

Federation internationale des ligues des droits de I’Homme (FIDH), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Coalition for an International Criminal Court (CICC) işbirliği ile 16-17 Haziran günlerinde “Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü’nün Türkiye tarafından onaylanması ve uygulaması” konulu, akademisyen, sivil toplum örgüt yöneticileri, Barolar ve insan hakları örgütlerinin temsilcilerinin katılımı ile yuvarlık masa toplantısı gerçekleştirildi.

İki gün süren tartışmalar sonucunda katılımcılar aşağıdaki konularda görüş birliğine varmışlardır;

Türkiye, mümkün olan en kısa zamanda Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni (UCM) kuran Roma Statüsü’ne katılmalıdır. TBMM ve Hükümeti bu konuda gerekeni yapmaya çağırıyoruz.
 
Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde 8 Ekim 2004 tarihinde yaptığı konuşmasında dile getirdiği, Türkiye’nin UCM Statüsü’ne kısa sürede taraf olacağına dair taahhüdünü de hatırlatırız.
UCM Ulusal Koalisyonu, UCM Statüsü’nün geliştirilmesi yönünde çabalarını sürdürecektir.
Ulusal Koalisyon bu konuda sürekli çalışarak TBMM’ye Hükümette, kamuoyuna ve medyaya yönelik bir çalışma planını uygulayacaktır.
Türkiye’de İnsan Hakları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Temsilciliği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Mazlum-Der, Helsinki Yurttaşlar Derneği’nden oluşan UCM Ulusal Koalisyonu’nun yeni katılımlarla genişlettirilmesinin gerekli olduğu saptanmıştır.

 

FIDH İHD TİHV CICC UAÖ MAZLUMDER HYD İHGD

 

Bir cevap yazın