Yüksek Standartlı Bir Demokrasiyi Talep Etmek

Sevgili Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları;

Tartışılan senin demokratik hakların ve özgürlüklerindir. AB üzerinden yapılan tartışmaları dikkatle izleyiniz. Bu tartışmalar yapılırken ileri sürülen gerekçeleri ve bahaneleri düşününüz. "Ulusal hassasiyetler, ulusal bağımsızlık, ülkenin birlik ve bütünlüğü" gibi kavramlar senin demokratik haklara sahip bir yurttaş olmaman için öne sürülüyor. Bu kavramlar kalkan olarak kullanılıyor. Arkasına gizlenen, sistemin otoriter özünün sürdürülmesi çabalarıdır.

Sevgili yurttaşlar,

Siz ölüm cezası tehdidinden kurtulursanız; düşüncelerinizi özgürce açıklayabilme, farklı dil ve kültürel özelliklerinizi koruma ve geliştirme olanağına sahip olursanız; yurttaşı olduğunuz devlet de bu özelliklerinize saygılı bir devlet olursa, yani demokratik bir devlet olursa, kötü mü olur?

Yargısı bağımsız, yargıçları yargıçlık güvencesine sahip bir ülkede yaşamak istemez misiniz? Yurttaşı olduğunuz devletin, hukukun üstünlüğü ilkesini temel alan bir devlet olmasını istemez misiniz? Haklarınızı ararken, yargılanırken, adil yargılanma hakkınızı güvence altına alan bir hukuk sistemine sahip olmak istemez misiniz?

Yurttaşı olduğunuz devletin, insan hakları ve temel özgürlükleri, herkes için ve yurttaşları için güvence altına aldığı bir devlet olmasını istemez misiniz. Örneğin, size işkence yapılmaması için devletinizin gerekli ve yeterli önlemleri almasını istemez misiniz? Örneğin, ifade özgürlüğünüzü güvence altına almasını istemez misiniz?

Demokrasi, sizin iradenizin üstünlüğüne dayanan rejimin adıdır. Çoğulcudur, katılımcıdır, açıklık ilkesine dayalıdır. Çoğulcudur, sizin farklı dil, din, etnik köken ve siyasi görüş farklılığınızı zenginlik kaynağı olarak görür. Katılımcıdır, yurttaşların yurttaşı olduğu devletin ve kendi yaşamının tüm yönlerine tam katılımına dayanır. O nedenle de, yurttaşın örgütlenme özgürlüğüne ve her tür demokratik araç ve yöntemlerle görüş ve önerilerini iletmesine olanak tanır. Açıklık ilkesini kabul eder. Kamu otoritelerinin tüm eylem ve işlemleri hukuk denetimine alınmıştır. Gizli yasalar, tüzükler, yönetmeliklerle idare yöntemini reddeder.

Sevgili yurttaşlar,

AB süreci için, "zamanın cenderesi altına alınmak isteniyoruz" diyenler, sizin daha fazla hak ve özgürlüğe sahip olmanızı, hemen sahip olmanızı istemiyorlar. Tam 40 yıldır hak ve özgürlüğünüzü tanımamışlar, bir kırk yıl daha sizin 2. sınıf "demokrasi" altında tutulmanızı istiyorlar.

Sağdan ve soldan(!?) başvurulan takiyyelere kanma!

Haklarına ve özgürlüklerine sahip çık!

Unutma! İnsan hakları ve demokratik standartları yüksek bir Türkiye talebi, senin hak ve özgürlüğün içindir! Bunun gerçekleşmesi mümkün ve olanaklıdır!

Yüksek standartlı bir demokrasiye sahip Türkiye, bölünmez; aksine, birliği ve bütünlüğü pekişir. Seni öcülerle korkutmalarına izin verme!

Hüsnü Öndül
İHD Genel Başkanı
 

 

Bir cevap yazın