BİZ SAVAŞA HAYIR DİYORUZ

HERKESİ SAVAŞA HAYIR DEMEYE ÇAĞIRIYORUZ

Son 10 yılda gerçekleşen savaşlarda;
2 milyon çocuk öldürüldü,
4 milyondan fazla çocuk sakat kaldı,
1 milyon çocuk öksüz kaldı,
12 milyon çocuk evsiz kaldı,
5 milyon çocuk bir başka ülkede mülteci olmak zorunda kaldı.

Değerli basın Mensupları!
Savaş tüm insanlık için toptan bir yıkımdır.

İnsanlık yeni bir felakete ve yeni bir yıkıma doğru sürükleniyor. Silah sanayi stoklarının tüketilmesi ve savaş tacirlerinin zengin edilmesi için insanlar öldürülecek, ölümlere gönderilecek. Dünyamızın ve özelikle de orta doğu bölgesi halklarının özlediği, talep ettiği barış umuduna bir kez daha bombalar yağdırılmak isteniyor.

11 eylül saldırısının akabinde tüm insan hakları savunucuları ve Dünya insan hakları hareketlerinin karşı çıkmasına rağmen, Uluslararası yargı seçeneğini sunmalarına rağmen savaş seçeneği tercih edildi. Binlerce masum ve sivil insanın yaşamına mal olan Afganistan deneyimine rağmen Irak'a askeri operasyon ve savaşta diretilmesini, hukuka aykırı hegemonya kurma istenci ve silah tacirleri lobisini memnun etme girişimi olarak nitelendirmek gerekir. Uluslar arası ceza mahkemesinin yargılama yetkisini tanımayanlar Kendi personelini muaf tutulması girişimini sürdüren hükümetlerin uluslararası adalet barış argümanları samimi olamaz.

Değerli Basın Mensupları!
1991 yılında başlayan Körfez Savaşında 200,000'e yakın Iraklı hayatını kaybetti. 85,000 tonun üzerinde patlayıcı yağdırıldı. Savaş ardından uygulanan yaptırımlar ve ekonomik ambargo sonucunda, bugüne kadar kötü beslenme, sağlık hizmetlerinin yokluğu gibi kötü koşullar nedeniyle 1,5 milyona yakın İraklı öldü. Savaş Saddam diktatörlüğünün daha da pekişmesi sonucunu doğurdu.

Irak'a uygulanan ekonomik ambargo yalnızca Irak'ı vurmadı. Türkiye de dahil olmak üzere bölgedeki pek çok ülke ve halk bu yaptırımlardan olumsuz biçimde etkilendi. İHD nin savaş karşıtlığı tutumu zamana zemine ve taraflarına göre değişmemektedir.Savaş karşıtlığmız insani değerlere sahip çıkma istenci olarak değerlendirilmelidir.

Irak'a yönelik başlatılacak bir savaş, bu sonuçların daha da ağırlaşmasından başka bir çözüm üretmeyecektir. Irak'ta demokrasi ancak Irak halklarının mücadelesi sonucunda kurulabilir. Bombalar, askeri harekatlar, acı ve göz yaşı hiçbir yerde adalet ve barışın vesilesi olmamıştır.

Yeryüzünde 1 milyara yakın insan açlık sınırında yaşarken, 2001 yılında dünya çapında yapılan askeri harcamalar 800 milyar doları aştı. Bu toplamın üçte biri ABD tarafından yapılmıştır.İHD Hükümetlerin silahlanma yarışına ve silahlanma politikasına karşı çıkmaktadır. Askeri harcama ve Silahlanma politikaları, tüm dünya halkları için kan, ölüm, eşitsizlik ve yoksulluk kokan karanlık bir gelecek anlamına gelir.

Barış savaş sonrasında elde edilecek bir kazanım olarak görülmemelidir.

Aksine barış;

  • çatışmacı, ayrımcı ve düşmanlığı temel alan söylemlerin ve militarizmin etkin bir şekilde önlendiği ve koşullarının ortadan kaldırıldığı;
  • temel insan hakları ve özgürlüklerin tesis edildiği,
  • siyasal ve hukuksal düzenlemelerin insanın ve hayatın değeri temelinde kurulduğu bir toplumsal yaşam biçimidir.

Değerli Basın mensupları
İHD bir kez daha Savaş politikaları ve savaş seçeneği yerine BM gözetiminde Ortadoğu barış konferansını önermektedir. Bu nedenle, savaşı başlamadan önlemek için çaba harcamalıyız.

İnsana ve insan hayatına dair mutlak değerlerle çatışan hiçbir değer dayatmasını kabul etmeyen, savaşçı, çatışmacı, militarist söylemleri, hangi çıkar ya da kaygıya dayanılarak savunulursa savunulsun reddeden İnsan Hakları Derneği olarak

SAVAŞA HAYIR DİYORUZ
HERKESİ SAVAŞA HAYIR DEMEYE ÇAĞIRIYORUZ

İHD GENEL MERKEZİ

Bir cevap yazın