İHD Mardin Şube Yöneticisi Hüseyin Cangir Serbest Bırakılsın!

Seher Acay, Fevzi Adsız ve Ziya Baği’den sonra İnsan Hakları Derneği Mardin Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Av. Hüseyin Cangir 23 Şubat 2017 tarihinde sabahın erken saatlerinde evi ve ofisi aranarak gözaltına alınmıştır. Öğrendimiz kadarı ile Mardin ili, Nusaybin ilçesi Kuruköy köyünde devam eden sokağa çıkma yasağıyla ilgili olarak ABD Adana Konsolosluğu’nun tercümanının kendisi ile yaptığı telefon görüşmesinin gözaltına alınmasına neden olduğunu düşünmekteyiz. Kaldı ki konsolosluk tercümanı Hamza Uluçay da halen gözaltındadır.

İnsan haklarının evrenselliği ilkesi uyarınca ülkemizde bulunan diplomatik misyonunun ikili ve çok taraflı anlaşmaları çerçevesinde insan hakları ihlalleri ile ilgilenmesi olağan bir durumdur. Mardin Kuruköy’deki hak ihlallerine ilişkin iddialar ve devam eden sokağa çıkma yasağı konusunda bilgi sorulması ve kimlerle görüşüleceğinin Hüseyin Cangir’e sorulmasının gözaltı gerekçesi yapılmaması gerekirdi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirgesi’ne uyulması ve suçlama konusu yapılabilecek bir olay yaşanmaması nedeniyle hak savunucusu arkadaşımız Hüseyin Cangir ve haksız yere gözaltında tutulan kişilerin bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ

Bir cevap yazın