GAZETEYE YASAK KOYMAK, GERÇEKLERİN ORTAYA ÇIKMASINDAN KORKMAKTIR

Günlük EVRENSEL gazetesi yayın hayatına başladığı gün OHAL Valiliğinin 23 Temmuz tarihli kararıyla OHAL bölgesine sokulması ve dağıtılması yasaklandı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin yasaları tüm Türkiye'yi kapsamıyor mu? Türkiye'de 80 il bulunmaktadır. Evrensel 80 ilin 76'sında serbestçe satılırken, OHAL kapsamında bulunan Diyarbakır, Tunceli, Şırnak ve Hakkari iline girmesi ve satılması yasaklanmaktadır.76 ilde yaklaşık 65 milyon insana zarar vermeyen bir gazete, 4 ildeki insanlara, neye dayanarak zararlı bulunmaktadır. Yoksa başka bir şeyden mi korkulmaktadır. Yıllardır OHAL bölgesinde gerçekleştirilen İnsan Hakları İhlallerinin ortaya çıkacağından, gerçeklerin herkes tarafından görüleceğinden mi korkulmaktadır.

Halka doğruları ve gerçekleri anlatmanın dışında başka bir amacı olmayan bir gazeteyi, kim hangi hakla zararlı ilan edebilir. Hem de toplatılması ve yayımına ilişkin her hangi bir mahkeme kararı olmadan, Evrensel gazetesinin OHAL bölgesinde satılmasının yasaklanması ve o bölgede yaşayan insanların doğruları , gerçekleri öğrenme hakkının elinden alınması insan hakları, demokrasi ve basın özgürlüğü ile bağdaşır bir yanı yoktur. OHAL Valiliği henüz yeni çıkmış, yayın hayatına başlayalı bir gün olmuş bir gazetenin nasıl bir yayın yapacağına ilişkin bilgileri nereden ve nasıl alıp da aynı gün gazeteyi yasaklayabiliyor. Yoksa isminden dolayı mı?

İçişleri Bakanı'na soruyoruz; göreve geldiğiniz gün "… Türk insanının özgürlüklerinin teminatı İçişleri Bakanlığıdır" sözünü söyleyen siz değildiniz de, yoksa başkası mıydı.? Hangi özgürlüklerin ve kimin özgürlüğünün koruyucusu olduğunuzu icraatlarınızla ortaya koymanız gerekmez mi? Yoksa OHAL bölgesinde yaşayanların doğru haber alma hakkı insan haklarından sayılmıyor mu?. O bölgede yaşayan insanların istediği gazeteyi okuma hakkı ve özgürlüğü, özgürlükler içerisinde yer almıyor mu?

24 Temmuz 2001 tarihi itibariyle OHAL bölgesine girmesi yasaklanan gazete, ve dergi sayısı (Evrenselin de yasaklanmasıyla birlikte) 19 olmuştur.

Yıllardır bölünme fobisiyle yaşayanlar, asıl kendileri halk arasında bölge ve düşünce farkı gözeterek ayrımcılık yapmaktadırlar.

Başta İçişleri Bakanı olmak üzere; daha dün "devletin temel görevinin insan hakları ve özgürlüklerini korumak" olduğunu söyleyen Mesut Yılmaz'ın sözünde ne kadar duracağını, bu olay karşısında nasıl tavır alacağını merakla bekliyoruz.

Biz insan hakları savunucuları olarak; bir gazetede yazanların doğru olup olmadığına karar verme yetkisinin, onun okuyucularına ait olduğunu düşünüyoruz. Hiç kimsenin düşüncesini yayması engellenemez. Herkesin de doğrulara ulaşma ve bilgi edinme hakkı olduğuna inanıyoruz . Bu nedenle Günlük Evrensel gazetesinin ve daha önce OHAL bölgesine sokulması yasaklanan bütün gazete ve dergilerin serbestçe satışı ve dağıtımını engelleyen kararlar iptal edilmelidir. Yasalar çerçevesinde çıkan her türlü yayın, gazete ve dergi, her yerde hiçbir kısıtlamaya maruz kalmadan dağıtılabilmeli ve satılabilmelidir. Hiç kimsenin doğru haber alma özgürlüğü kısıtlanamaz.

İsmail Boyraz
İHD Genel Sekreter Yardımcısı

Bir cevap yazın