Irak’lı Üç Kadın Asılmamalı, Yaşam Hakkı Her Koşulda Sağlanmalıdır!

Değerli Basın Mensupları,

Farklı gerekçelerle haklarında idam cezası verilen üç Iraklı kadın, Vassan Talib, Zeynep Fadhil ve Lika Muhammed ile ilgili bugün karar verilecek. Bizler, çatışma ve savaş ortamlarının en fazla kadınları vurduğunu, kadınların çatışma ortamlarında daha fazla hak ihlallerine, fiziksel ve cinsel şiddete maruz kaldıklarını ifade etmekteyiz. Nitekim bu üç vakada da öykülerin arka planlarının çatışma ortamı olduğunu biliyoruz.

İHD’li kadınlar olarak, buradan Iraklı yetkililere sesleniyor ve alınan hukuk dışı, adil olmayan yargılama sonucu verilen idam kararlarından dönülmesini, kadınların cezaevlerinde ve dışarıda yaşam haklarının korunmasını, çatışma sürecinin kurbanları olmaktan çıkartılmalarını bekliyoruz. Ancak üzülerek belirtiyoruz ki, Irak’taki kaos ve işgal devam ettiği sürece bizler, her gün yeni ölümlere tanıklık edeceğiz ve ölen her bir insanla kendimizden de birşleyler yitireceğiz.

8 Mart Dünya Kadınlar Gününü karşılamaya hazırlandığımız bu süreçte, İHD’li kadınlar olarak bu üç kadının, adil yargılama ilkesini uyulmaksızın verilen aslında mağdur oldukları halde “sanık” durumuna getirilen Talib, Fadhil ve Muhammed’in idamlarını durdurmak için Iraklı makamlar nezdinde de girişimlerimizi sürdüreceğiz. Kadınların yüreklerinden aldıkları güçle seslerini birleştirmeleriyle bunun mümkün olacağını da biliyoruz.

Son olarak geçtiğimiz ay İran’da tecavüzcüsünü öldürdüğü için idam cezasına çarptırılan Nazenin’in idam cezasını, yine İran asıllı Kanada 2003 güzeli seçilen adaşı olan Nazenin’in başlattığı ve bizlerin de içinde olduğu kampanya durdurmuş, karar Yüksek Mahkemeden bozularak dönmüş ve Nazenin serbest bırakılmıştı. Benzeri şekilde, bu vakada da idamları durduracağımızı biliyor, herkes için her koşulda yaşam hakkının kutsallığını ve dokunulmazlığını yüksek sesle hatırlatıyoruz.

Kadın katliamlarının ve kadına yönelik her türlü şiddetin son bulduğu bir yaşam dileğiyle….

KADININ İNSAN HAKLARI KOMİSYONU adına
Av. Reyhan YALÇINDAĞ

Bir cevap yazın