Sincan F Tipi Cezaevinde 22 Kasım 2000 tarihinden beri ölüm orucunda olan Cengiz Soydaş öldü.

Sincan F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan ve 22 Kasım 2000 tarihinden beri ölüm orucunda olan Cengiz Soydaş öldü.

Tutuklu ve hükümlü ailelerinin, insan hakları savunucularının ve demokratik sivil toplumun tüm girişim, tepki ve çığlıklarını; 32 kişinin ölümü ve yüzlerce kişinin yaralanmasına neden olan 19 Aralık operasyonuyla yanıtlayan, her türlü baskı ve anti demokratik uygulamalarla, demokratik kamuoyunu sindirmeyi başarabilen, medya üzerinde ağır bir sansür uygulayan hükümeti; neden olduğu bu trajik durum dolayısıyla birkez daha cezaevi gerçeğini görmeye ve anlamaya davet ediyoruz.

Cezaevleri artık hergün hatta her saat yeni ölümlere gebedir. Yüzlerce tutuklu ve hükümlü bugün ölümün eşiğindedir. 1500'ü aşkın tutuklu ve hükümlü cezaevlerinde ölüm orucu ve açlık grevini sürdürmektedir. Öyle anlaşılıyor ki ölüm orucundakilerin yaşam süresini uzatmaya yönelik tüm tıbbi tekniklerde artık fayda sağlayamamaktadır. Türkiye'nin dünya tarihinde eşi görülemeyecek bir katliama sahne olması an meselesidir.

Hükümeti en temel hak olan yaşam hakkına saygılı, ailelerin acılarına duyarlı olmaya; davet ediyoruz. Yeni trajedileri önlemek için hükümet derhal harekete geçmelidir. Medyayı ve demokratik kamuoyunu da haksızlıkların, ihlallerin en önemli nedeni olan derin "sessizliği" kırmaya çağırıyoruz.

Selahattin Esmer
Genel Sekreter

Bir cevap yazın