İHD Genel Merkezinde arama: AA’nın asılsız haberi baskıları besliyor.

Cumhuriyet Başsavcı yardımcısı Hamza Uçarın talimatıyla Ankara Emniyet Müdürlüğü bağlı Güvenlik Şube Müdürlüğü görevlileri, İHD'nin Yunanistan'dan 33,5 milyar TL. yardım aldığı hususunda görsel ve yazılı basında çıkan haberler üzerine Ankara 9. Sulh Ceza Mahkemesi Başkanlığının 22.1.2001 gün ve 2001/40 sayılı kararı gereğince arama yapmak üzere üzere 25. 1 2001 günü saat 10:30 da Derneğimizin Genel Merkezine gelmişlerdir. Yapılan aramalar sonucunda çok sayıda muhasebe kaydı ve belgelerin yanısıra genel merkeze ait 7 adet bilgisayar mühürlenerek götürülmüştür.

19 Ocak 2001 tarihinde Anadolu Ajansının, Yunanistan Haber Ajansı ANA'nın haberine dayanarak geçtiği ve İnsan Hakları Derneği'nin Yunanistan Hükümetinden 19 milyon Drahmi para yardımı aldığını iddia ettiği bir haberi, 20 Ocak 2001 tarihinde NTV, CNN Türk televizyonları ile Hürriyet gazetesi kamuoyuna duyurmuş, 21 Ocak 2001 tarihinde de Asabi Gazetesi, tam sayfa ve hakaret dolu, hedef gösterici tarzda ahlaki ölçülere uymayan bir haber yapmıştı. Yunanistan Haber Ajansı ANA'nın Yunanistan Dışişleri Bakanının kendi meclisine verdiği bir yazılı metnine dayanarak hazırladığı haberde yardım alan kuruluşların arasında İnsan Hakları Derneği hiçbir biçimde zikredilmemiş olmakla birlikte Anadolu Ajansı'nın kendisi İnsan Hakları Derneği'ni bu listeye ekleyerek haberini servise sokmuştur.

Gerçeklerle ilgisi olmayan ve ne İHD Genel Merkezinden ne de Yunanistan makamlarından doğrulama almadan yapılan bu haberler üzerine Genel Merkezimiz, bu haberin kaynağını araştırmış ve bir çarpıtmadan ibaret olduğunu saptamıştır. Haberin asılsızlığını Anadolu Ajansı da dahil olmak üzere bütün medya temsilcilerine duyurmuştu. CNN Türk ve NTV 20 Ocak tarihinde gerekli düzeltmeyi yapmış ancak ne Anadolu Ajansı ne de diğer söz konusu gazeteler, doğru olan haberi yayınlamak konusunda herhangi bir gayret göstermişlerdi. Anadolu Ajansı'na 23 Ocak 2001 tarihinde gönderdiğimiz ve yanlış olan haberlerini düzeltmelerini istediğimiz tekzib yazısına da herhangi bir yanıt alınamamıştır.

Demokrasiye inancın ifadesini bulduğu alanlardan biri olan doğru habercilik ilkesine dayalı olarak çalışan ve İHD'ye yönlik olarak yapılan bu kasıtlı çarpıtmayı gözler önüne seren medya temsilcilerine teşekkür ederiz. İnsan Hakları Derneği'ni doğrudan hedef alan, diğerlerine hedef gösteren anlayışları da şiddetle kınıyoruz.

Hüsnü Öndül
İHD Genel Başkanı

Bir cevap yazın