İHD ve İnsan Hakları Mücadelesine Karşı Komplolar Sürüyor

Hürriyet gazetesinin 20 Ocak 2001 tarihli nüshasında "Yunanistan İHD'ye para veriyormuş" başlıklı, Atina mahreçli bir haber yayınlanmıştır. Aynı haber NTV ve CNN Türk televizyon kanallarının ve Anadolu Ajansının haber bültenlerinde de yayınlanmıştır. Söz konusu haber Yunanistan Dışişleri bakanı Yorgo Papandreu'nun bir soru üzerine yaptığı yazılı açıklamaya dayandırılmaktadır.

İnsan Hakları Derneği kuruluşundan bu yana, 14 yıllık insan hakları mücadelesinde oluşturduğu ilkelerine bağlıdır. İHD, hükümet dışı gönüllü bir kuruluştur. İHD, herhangi bir hükümetten, devletten ya da devlet kuruluşundan ilkesel olarak sadece parasal "yardımı" değil, her türlü yardım almayı reddetmektedir. İHD bağımsız bir insan hakları örgütüdür.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'nun açıklamasına dayandırıldığı öne sürülen "İHD'nin Yunanistan'dan para aldığı" iddiası kesinlikle gerçek dışıdır. İHD'nin Yunanistan Dışişleri Bakanlığı bünyesinde oluşturulan "uluslar arası kalkınma işbirliği" adlı kuruluşla herhangi bir ilişkisi yoktur ve İHD bu kuruluştan para almamıştır.

Genel merkezimizin yaptığı araştırmalar sonucunda haberin Anadolu Ajansı tarafından (Hürriyet Gazetesinin iddiasına göre) Yunanistan'ın Haber Ajansı ANA'dan alındığı belirlenmiştir. Genel merkezimiz, Yunanistan Haber Ajansı ANA'nın Atina merkeziyle görüşmüş ve gerçek haberin ne olduğunu araştırmıştır. Atina'daki ANA temsilcisinin verdiği bilgiye göre, Yunanistan Dışişleri Bakanının yaptığı yazılı açıklamada 1999 ve 2000 yıllarında sözkonusu devlet kuruluşunun ağırlıklı olarak Kosova'ya, Yugoslavya'ya ve Türkiye'ye yönelik olarak yalnızca Yunanistan sivil toplum kuruluşlarının kullanımına açık olan maddi yardımda bulunduğu belirtilmiştir. Ne Haber Ajansının ne de Bakanın açıklamasında İnsan Hakları Derneği'nin Yunanistan'dan yardım aldığına dair bir açıklama ya da ibare yoktur. İlişikte, Yunanistan'ın ANA ajansının hazırladığı haber metnini Yunanca olarak ekliyoruz. Bu metnin resmi yollardan tercümesini elde edince yine duyuracağız.

Medya ahlakına sığmayan bir tarz izlenerek, araştırılmadan oluşturulmuş bir haberin yayınlanmasını, İHD'den ve onun Türkiye'deki insan hakları mücadelesinden rahatsız olan kesimlerin bir komplosu olarak değerlendiriyoruz. Bu haber yayınlanmadan önce hiçbir gazete ve televizyon kuruluşu ya da haberi geçen ajans, Genel merkezimizle bu konuyu görüşmemiş ve haberin gerçek kaynağından araştırma yapmamıştır. Yani, bir medya suçu işlenmesine bu haberi yayınlayan herkes ortak olmuştur.

Eğer metnin içinde yer alan "Türkiyede demokrasiyi ve insan haklarını güçlendirmeye yönelik olarak ayrılmış olan ve bir Yunan sivil toplum kuruluşuna verilmiş olan maddi yardım" ibaresi bu kesimlerin aklına ilk önce İnsan Hakları Derneğini getiriyorsa, bu durum bu kurumlar açısından trajikomik bir hadisedir. Bizim açımızdan ise, insan hakları ve demokrasi mücadelemizle kurumsallaştığımızı ve benimsendiğimizi göstermektedir.

Özellikle mali konularda bağımsızlığını titizlikle koruyan ve bu konuda ödün vermeyen Derneğimizin herhangi bir devletten "para" alınmamasını ilke edindiğini kamuoyuna, tekrar, saygıyla duyururuz.

Feray Salman
Genel Sekreter Yardımcısı

Bir cevap yazın