Düşünceyi İfade ve Örgütlenme Özgürlüğü Gözaltına alındı…

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na bağlı Tüm Yargı Sen Genel Merkezi ve Şubeleri üzerindeki baskılar had safhaya ulaşmıştır. Tüm Yargı-Sen Genel Merkez yöneticileri ile sendikanın Ankara Şubesi yöneticilerinin tamamı 19 Ocak 2001 tarihinde evlerinden ve işyerlerinden gözaltına alınmışlardır. Gözaltına alınan yöneticiler, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesinde sorgulanmaktadırlar.

Düşünceyi ifade ve örgütlenme özgürlüğü, demokrasinin ve demokratik toplum olmanın olmazsa olmazını oluşturmaktadır. Özellikle F Tipi cezaevleri projesini ve 19 Aralık'ta uygulanan ve 32 kişinin yaşamını kaybetmesine yol açan şiddet operasyonunu benimsememe ve destekçisi olmama hakkı kullanıldığı için toplumsal yaşamın vazgeçilmez olan kurumları üzerinde oluşturulan baskılar giderek artmaktadır. Muhalif kesimler sindirilmeye çalışılmaktadır. İnsanlar düşüncelerini açıkladıkları, hükümet uygulamalarına karşı Anayasal eleştiri haklarını kullandıkları için kişi güvenliği hakları ihlal edilmekte, gözaltına alınıp sorgulanmaktadırlar. Demokrasi kuramı içerisinde bu uygulama kabul edilemez.

Demokratik bir devlet oluşumunda, devlet mekanizmasının ürettiği projelerin mutlaklığı söz konusu değildir. Demokratik rejimin en temel özelliği, toplumsal yaşamı etkileyen kararların kamuoyunun tepkilerine, yaklaşımlarına ve benimsemesine bağlı olarak alınmasıdır. Demokratik toplumlar, özgür irade ile oluşturulmuş bir toplumsal mutabakat üzerinde yükselirler.

Hükümet katında üretilmiş kararların tartışılmadan, baskı ve şiddet kullanılarak topluma benimsetilmesi, demokratik rejimden uzaklaşmanın göstergesidir. Kurumların, sivil toplum örgütlerinin, üretilen kararların yanında durmak ve destekçisi olmak hakkı ne kadar var ise, bu kararların karşısında olmak, eleştirmek ve kararın yanlışlığını ortaya koyacak çabalar içine girme hakkı da o denli vardır.

Bu çerçevede son günlerde tüm demokratik kitle örgütlerine ve özelde de KESK'e bağlı Tüm Yargı Sen'in Genel Mekezi ve Şubelerine yöneltilmiş olan baskıları protesto ediyoruz. Tüm Yargı Sen yöneticilerinin derhal serbest bırakılmalarını, düşünceyi ifade ve örgütlenme ögürlüğüne saygı duyulmasını ve korunmasını talep ediyoruz.

Osman BAYDEMİR
Genel Başkan Yardımcısı

Bir cevap yazın