İnsan Hakları Savunucularını Hedef Gösteren Yeni Şafak Gazetesini Kınıyoruz

Yeni Şafak gazetesinin 7 Aralık 2018 tarihli nüshasının birinci sayfasında yayınlanan ve resmi web sayfasında da manşette yer verilen “Avrupa Parlamentosu’nda PKK Şovu” başlıklı haberde Avrupa Parlamentosu’nda 15.’si yapılan Kürt Konferansı’na katılan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve İHD Genel Başkan Yardımcısı Gülseren Yoleri hakkında “PKK destekçisi” ifadeleri kullanılmış ve böylece hedef gösterilmişlerdir. Gazeteyi bu yayın politikası nedeniyle kınıyoruz.

İfade özgürlüğünü düzenleyen Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesi bu hakkın görev ve sorumluluklar da yüklediğini belirtmektedir. Basın açısından bu görev ve sorumluluklar hem etik hem de hukuki niteliktedir. Basın haber yaparken bir yandan basın etiğine uygun davranmalı, bir yandan da ifade özgürlüğünü kullandığı gerekçesiyle başkalarının susturulmasını hatta yaşam haklarının tehdit altına sokulmasına sebebiyet vermekten kaçınılmalıdır.

Türkiye’de insan hakları savunucuları her zaman insan haklarından ve demokrasinden yana olmuştur. Bu konuda kesintisiz bir mücadele içerisinde olagelmişlerdir. Türkiye’nin en önemli sorunu olan Kürt Sorunu’nun demokratik ve barışçıl yollarla çözümü konusunda ısrarcı olmuşlardır ve olmaya da devam edeceklerdir. Kürt Sorunu’nda barışçıl ve kansız çözüm istedikleri için kamuoyuna “PKK destekçisi” olarak hedef gösterilmeleri her şeyden önce vicdansızlık ve ahlaksızlıktır. İnsan hakları savunucularının hedef gösterilmesinin nelere mal olduğunu geçmiş yıllarda acı tecrübelerle öğrendik. Birçok insan hakları savunucusu öldürüldü, yaralandı, haksız yere hapse atıldı, Türkiye’yi terk etmek zorunda kaldı ve daha pek çok olumsuz durumlarla karşılaştı. İktidar yanlısı basının bütün bu süreçlerden ders çıkartmamış olması oldukça vahim ve ibret vericidir. Yeni Şafak gazetesinin bu haberi basın etiğine aykırı olduğu gibi, basın özgürlüğü sınırlarını aşarak yöneticilerimizin haklarını açıkça ihlal etmiştir.

Avrupa Parlamentosu’nda gerçekleştirilen 15. Kürt Konferansı’nı Avrupa Birleşik Sol / Nordik Yeşil Sol grubu, Yeşiller-Avrupa Özgür İttifakı, Avrupa İlerici Sosyalist ve Demokratlar İttifakı ve AB-Türkiye Sivil Komisyonu düzenlemektedir. Konferansın gündemi ve konuşmacıları önceden duyurulmuştur. Ayrıca konferans basına açık yapılmıştır ve bazı yayın kuruluşlarınca da canlı yayınlanmıştır. Yazacak bir şey bulamayanlar, iftira atmayı tercih etmiş görünüyorlar.

İnsan hakları savunucularını hedef gösteren bu gazetenin yetkilileri hakkında gerekli yasal yollara başvurulacak, bu durum konferansı düzenleyen Avrupa Parlamentosu ve gruplarına bildirilecek, AB’nin Türkiye’deki insan hakları savunucularının korunması ile ilgili daha etkili tedbirler alması için gerekli girişimlerde bulunulacaktır. Gazetecilik yerine iftiracılık yapan, hedef gösteren kişilerle ilgili Adalet Bakanlığı’nı, basın meslek etik kurallarını savunan kuruluşları da göreve davet ediyoruz.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur…

İnsan Hakları Derneği