İnsan Hakları Savunucuları için Martin Ennals Ödülü Finalisti Eren Keskin Ankara’da Onurlandırıldı

İnsan Hakları Derneği Eş Başkanı ve “İnsan Hakları Savunucuları için Martin Ennals Ödülü” finalisti Eren Keskin, 9 Mayıs 2019 tarihinde genel merkezekimizde gerçekleştirilen törenle ödülünü aldı. Eren Hanım, yurtdışı seyahat yasağı devam ettiği için 13 Şubat 2019’da Cenevre’ de düzenlenen ödül törenine katılamamıştı. Eren Keskin’in katılamadığı törende iki insan hakları savunucusu daha Martin Ennals Ödülü finalistleri olarak onurlandırılmıştı. Avustralya’ya iltica talebinde bulunması nedeniyle Papua Yeni Gine’de bir açık deniz mülteci merkezinde tutulan Abdul Aziz Muhamat ile Afro-Kolombiya topluluğunun önde gelen figürlerinden Marino Cordoba  diğer finalistler belirlenmiştir.

Eş Başkanımız Eren Keskin hakkında 150’ye yakın dava açılmış durumda. Bu davalardan sonuçlananlarda hakkında verilen cezalar ise üst mahkemelerde değerlendirilmekte. Belki de hapishanede değil de aramızda olabilemesinin tek sebebi budur. Açılmış davalara karşın bedeli ne olursa olsun Türkiye’de kalmaya karar verdi. Gözaltında cinsel şiddet ve tecavüzün duyurulması, mağdurlarının savunulması hususlarında da sesini yükselten Eren Keskin, ödül töreninde “Cezaevinde dahi olsam mücadeleye devam edeceğim. Bu benim yaşam tarzım ve bunu değiştirmeyeceğim” açıklamasında bulundu.

Eren Keskin, Türkiye’ de temel hak ve özgürlüklerin uygulanmasının sağlanmasına eşine az rastlanır ve vazgeçmez bağlılığı nedeniyle bu ödüle layık görüldü. “Eren Keskin’in 30 yılı aşkın süredir bilhassa kadın, LGBTI+ ve Kürt haklarını savunma konusunda göstermiş olduğu cesareti ve kararlılığından, jüri etkilendi” açıklamasını yapan Martin Ennals Vakfı yönetim kurulu üyesi Dick Oosting ,”Türkiyeli yetkilileri de ifade özgürlüğü temelinde Eren Keskin’e verilmiş tüm cezaların düşürülmesi için harekete geçmeye davet ediyoruz. Türkiye, tüm çeşitlilikleriyle vatandaşlarının temel haklarını kullanmalarının imkanlarını yaratmak ve bunlara saygı duymak zorundadır” sözlerini ekledi.

Eren Keskin, “Bu ödül benim için çok önemli, ama aynı zamanda Türkiye’deki tüm insan hakları savunucuları ve insan haklarını destekleyen insanlar için de önemli. Son zamanlarda düşünce ve ifade özgürlüğü, Türkiye’de ciddi bir şekilde cezalandırılıyor. Ülkeyi yönetenlerin muhalif seslere tahammülü yok. Ama direnerek dünyayı değiştirebileceğimizi biliyorum. Bizi unutmadığınız için teşekkür ederim. Dayanışmanız ve desteğiniz mücadeleme devam etmek için bana cesaret veriyor.” diyerek kendini ifade etti.

Ödül törenine ayrıca FIDH Başkanı Dimitris Christopoulos, Martin Ennals Vakfı Direktörü Michael Khambatta ile Front Line Defenders’tan Andrea Rocca da katıldılar. Almanya, İsviçre, Hollanda, Birleşik Krallık, İrlanda, Yunansitan, Norveç ve AB Türkiye Delegasyonu’ndan temsilciler de desteklerini gösterdiler. İnsan hakları savunucuları ile demokratik kitle örgütleri temsilcileri, milletvekilleri de bu onurlu günümüzde Eren Keskin’i ve İHD’yi yalnız bırakmadılar.

Martin Ennals Ödülü jürisi dünyanın önde gelen on insan hakları kuruluşundan oluşmaktadır: Af Örgütü, FIDH, Human Rights First, HURIDOCS, International Service for Human Rights, Brot für die Welt, Front Line Defenders, Human Rights Watch, International Commission of Jurists ve the World Organization Against Torture.